Jezik mržnje u on-line komunikaciji

Na ovim prostorima, Balkanskim, vodeći političari u cilju očuvanja stečenih pozicija već duže vrijeme drže na “toplom“ međuvjersku i međunacionalnu netrepeljivost. Naravno sve to ne bi bilo moguće da nemaju vjerne sluge novinare koji zbog; sitnog honorara, pritiska uredništva, želje za popularnošću a vrlo rijetko i zbog ubjeđenja, obilato koriste neprimjerene riječi u mas-medijima.

  Rijetki su primjeri onih koji upotrebljavaju mas-medije dakle novinari koji su se u posljednjih 20-tak godina uspjeli oduprijeti “slatkišu“ nacionalizma ako ni zbog čega onda za rad vlastite promidžbe. Ove riječi idu uz pretpostavkama da se dobro vlada pojmom jezik mržnje jer na ovim prostorima to se može protumačiti i kada ste samo malo jače, patriotski orjentirani. Da se ne bi krivo shvatilo novinari samo prenose sa manje ili više žara ovisno o načinu informisanja. Jezik mržnje je često svojstven i vjerskim službenicima pa čak i poglavarima.

  Ovdje je on toliko svakodnevan da se skoro i ne razlikuje od svakodnevnog jezika pa tako ćete npr. u prilogu koji je sam po sebi pun ekonomije naići na neshvatljive i nevjerovatne riječi pogrbe za one koji nisu iz naše privrede.

  Sve u svemu jezik mržnje ovakav ili onakav zbog ovoga ili onoga će postojati dok postoje uslovi za egzistiranje vodećih ideološko političko religijskih opredjeljenje na osnovu kojih će neko uspjeti obezbijediti političku pobjedu./Stela Rakovac/


/Karikatura E.Imamović/

Stela Rakovac