ovodom napisa na stranicama portala o prijemu na radno mjesto bibliotekara. dajemo slijedeće saopštenje za javnost:

Poštovani,ja sam Samid Đulović dipl.ekonomist i predsjednik UO JU BKC Živinice.Javno sam prozvan bez prethodne provjere ili razgovora tako da sam prinuđen da se obratim, nadam se da cete uvaziti moju molbu za objavom ovog teksta, jer imam potrebu da pojasnim odredjene stvari.

Krenimo od početka

UO JU BKC je na osnovu odluke UO raspisao konkurs za bibliotekara,animatora kulture i čistačice .JU BKC ima potrebu za bibliotekarom i čistačicom i ta su radna mjesta bila upražnjenja. Što se tiče radnog mjesta animatora kulture , UO odbor je na osnovu finansijskih problema koje JU BKC ima odlučio da otvori i to radno mjesto sa ciljem prije svega da taj uposlenik svojim aktivnostima doprinese popravljanju finasnijske situacije JU BKC. JU BKC se samo jednim dijelom finansira iz budžeta opštine , a ostalo je više snalaženje i improvizacija.

Nakon donesene odluke provjerili smo sa osnivačem JU BKC Živinice, općinskim kolegijom naš pravilnik o sistematizaciji i kazali su nam da možemo nastaviti sa procedurom. Objavili smo konkurs u novinama Glas TK , novinama koje su dostupne na području cijelog kantona i koje su izašle na dan kad je objavljen i konkurs. Nismo krili konkurs niti ga objavljivali u nekim tamo hercegovačkim novinama , nego smo htjeli da imamo što veći izbor kandidata.

Prijavilo se 11 kandidata ukupno i ponovo smo održali sjednicu UO i konstatovali da samo jedan kandidat je diskvalifikovan, jer je poslao dokumente u omotu na kome ne piše ništa. Na istoj sjednici smo imenovali komisiju.

Iz razloga jer smo imali prijavljenih 10 kanidata na tri radna mjesta donijeli smo odluku o razgovoru i intervjuu kako bi izabrali onog za koga komisija odluči da će najbolje obavljati povjerene dužnosti.
Na konkurs su se odazvali svi kandidati, mi smo im ponudili da pitanja i zapišu na papir i potpišu se kako bi mi imali dokaz o obavljenom razgovoru. Postavili smo po tri pitanja svakome , pitanja vezano za njihovu struku i vezano za odredjene pravne akte JU BKC Zivinice.

Što se tiče izmišljanja termina , nije bilo nikakvog „kovanja“ termina nego sam ja postavio pitanje biblotečko informatičke građe u smislu da me interesuje organizacija bibliotečke građe pomoću inormatičke opreme. Isto tako i digitalizacija bibloteke. Neki od kandidata su shvatili neki nisu, ja nisam bibliotekar i pojam bibiotečko informacijske, informacione i informatičke građe sam pogrešno koncipirao prilikom postavljanja pitanja, pojasnili smo to i razgovarali na tu temu. Sa svakim pojedinačno smo razgovarali poslije njihovog koncepta odgovora na pitanja.

Ja sam došao na konkurs , ali ne u papučama i šorcu , nego u kraćim pantalonama i sandalama i ja sam se izvinio kandidatima zbog toga što jasno navodi i jedan od kandidata u svom tekstu na nekom od portala. Razlog je jednostavan Juli je mjesec ja , a taj dan nisam išao direktno na konkurs nego sam taj dan imao neke obaveze koje su se neplanirano produžile . Nisam htio da intervju ne počne na vrijeme. Ako sam kriv zbog toga ja se ovim putem javno izvinjavam , posebno stanovnicima opštine Živinice .
Neki od pomenutih kandidata pri samim ulasku na intervju su poceli da nas napadaju i vrijedjaju sto sami i pišu i potvrdjuju u svojim tekstovima . Raspravljali su sa nama da je dokumenat na kome je dodijeljeno zvanje bibliotekar od strane Ministarstva pravosudja nevažeći . Prijetili su tužbom prije nego smo i počeli intervju i to ima u zapisniku. Nisu poštovali ni mene ni starije kolegice.

Ja se ponovo izvinjavam javnosti , ali mi smo imali 10 kandidata , a tri radna mjesta. Nismo mogli sve uposliti i kod nekoga smo morali biti krivi.

Svakome pojedinačno smo naglasili da ukoliko nisu zadovoljni konkursnom procedurom mogu da se žale i da pravnim putem riješavaju ono što misle da nije pravedno, ja ne krijem ništa , neka dođe bilo kakva inspekcija ili nadležan organ i neka se poništi konkurs ako nije ispravan, ali UO odbor je izabran od strane Opcinskog vijeća i to vijeće nam je dalo nadležnosti u okviru kojih smo i kompletnu proceduru i proveli.

Ali na ovakav način , napadati putem interneta bez ikakvih dokaza i vrijeđati i prozivati nije ništa drugo nego u najmanju ruku nekulturno, ali i pravno kažnjivo, tako da ću ja pokrenuti krivične prijave zbog klevete protiv svakog autora teksta koji je objavio ovakve tekstove./Samid Đulović-predsjednik UO BKS Živinice/

Vaš komentar na članak: