Veliki broj roditelja i studenata kontaktirao je našu redakciju kako bi ukazali na propuste, a vezano za prijemni ispit u prvu godinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 Kako navode, na listi su se, čast izuzecima, našli i oni sa lošijim prosjekom ali iza kojih, kako kažu, postoji jaka pozadina. Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli trebao bi ove godine naplatiti preko 200.000 KM upisnine samo za studente koji prvi puta upisuju prvu godinu studija. Prijemni ispit obavljen je 01. jula ove godine, a kako je predviđeno, do 08. jula trebalo je objaviti konačnu rang listu primljenih studenata. No rang lista čini se da je razočarala mnoge roditelje i učenike zbog čega su odlučili pozvati našu redakciju tražeći pravdu.

  Naime, među primljenim kandidatima, kako nam tvrde sagovornici koji nisu htjeli pred kameru iz razumljivih razloga, veliki je broj onih koji su u toku srednje škole ostvarili uspijeh sa 3,0 i 3,5 dok su oni sa visokim prosjekom od 4,5 i 5,0 ostali po strani. Postavlja se pitanje i kako su položili zahtjevan prijemni ispit iz bilogije, hemije i fizike a koji se smatrao eliminatronim. Odluka o broju studenata za upis u I godinu prvog ciklusa studija na fakultete Univerziteta u Tuzli jasno precizira da se rangiranje kandidata vrši na osnovu opšteg kriterija koji se odnosi na postignuti uspjeh u srednjoj školi, pojedinačnog kriterija koji se odnosi na prosjek ocjena iz jednog do tri predmeta u dva razreda srednje škole, koji su od značaja za odgovarajući studij te prijemnog ispita. Da se rad i zalaganje cijeni u školskim ustanovama čini se da ovdje nije slučaj, stoga se razočarani roditelji pitaju kako je moguće da se na listama primljenih učenika nalaze baš kćerke i sinovi ljekara i visokopozicioniranih funkcionera iz različitih instituacija sa područja Tuzlanskog kantona.

  Rtv Slon iz povjerljivih izvora saznaje i da su se pojedini učenici bukvalno samo pojavili na prijemnom ispitu te na istom zadržali desetak minuta pa i manje, no njihova imena mogla su se danas naći među primljenim kandidatima. O svemu ovome pokušali smo razgovarati sa dekanom Medicinskog fakulteta u Tuzli prof.dr. Faridom Ljucom no isti nam se nije javio. Na žalost, činjenica je da živimo u takvom vremenu u kojem su urgencije zaleđa postale svakodnevnica no trebala bi nas zabrinuti činjenica što će oni studenti sa nedovoljnim kvalifikacijama biti budući doktori, oni kojima ćemo prije ili kasnije doći u ruke.

E. Muharemagić

Vaš komentar na članak: