Ovih dna privode se kraju procedure prijema prosvjetnih radnika u osnovne i srenje škole. Kako je već dobro poznato uglavnom se radi o prijemu na određeno vrijeme, dok se odavno zaboravilo kada je neko primljen na neodređeno radno vrijeme.

 Zato se iz godine u godinu na konkurse javlja veliki broj prosvjetara i to na više mjesta, pa gdje budu imali sreće da ih prime! Pojedini profesori kažu kako konkurišu u pedesetak škola i potroše oko 200 KM za troškove konkurisanja. Za razliku od prošle godine ovoga puta prosvjetari neće morati čekati na rezultate do polugođa, već će uskoro saznati gdje su primljeni da rade na određeno vrijeme, tj.jednu školsku godinu.

 U živiničkoj Gimnaziji taj posao je završen i primljena su 23 prosvjetna radnika, pa je u toku žalbeni rok. Na ova 23 slobodna mjesta profesora konkurisalo je 827 kandidata, što najbolje govori koliko je konkurencija bila jaka i neizvjesna, što je raznim komisijama otežavalo rad, ali i zahtjevalo da se dobro odvaga svačiji zahtjev za zaposlenje.

  Ranije su škole same brinule o kompletnoj proceduri provođenja konkursa, prijem na neodređeno radno vrijeme nije bio nepoznata kategorija, pa se primalo znatno manje zahtjeva za zaposlenje nego sada, kada svake godine gotovo svi prosvjetari iznova konkurišu na svoja radna mjesta!

Š.G.

Vaš komentar na članak: