Zaključno sa 14. avgustom, sve osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona, izuzev Behram – begove medrese i Osnovne škole u Višći, objavile su u javnim glasilima svoje potrebe za nastavnicima.

  Odziv na sve objavljene konkurse je protekao mimo svih očekivanja, pa se prijavljuje znatno više profesora nego što je to potrebno.U školama još nisu uspjeli bodovati sve kandidate, jer je preveliki broj prijava za popunu upražnjenih radnih mjesta.

 Profesori se dovijaju na razne načine ne bi li se domogli posla.Bilježimo primjere da profesori ne poznaju entitetske granice i da svoje prijave šalju i izvan TK i FBiH, te se prijalvjuju u škole Republike Srpske.Tako saznajemo da je jedna profesorica iz TK primljena na rad u jednoj školu u Doboju, a druga očkuje rezultate iz škole u Loparama.Nije rijetkost da jedan profesor ili profesorica kopiraju svoje dokumente u 30 primjeraka i šalju na isto toliko adresa!

 U školama Tuzlanskog kantona odavno je za prosvjetne radnike postalo tijesno i gotovo nemoguće dobiti posao.Samo u živiničku Gimnaziju prijavljeno je na upražnjena radna mjesta oko 400 profesora raznih profila i prava je lutraija ko će biti primljen.Jedino što poručuju iz uprave Gimnazije je, da će poštivati pravila objavljena u konkursu!

 Šta reći poslije svega:

 Ništa drugo nego planirati potrebe za kadrovima, kako preveliki broj stručnjaka ne bi decenijama čekao na svoje prvo zaposlenje!

Šefik Gadžo

Vaš komentar na članak: