Nevladina organizacija Radio Kameleon Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije upriličila je juče ( 21.12.2011.god.) u Zvorniku , promociju projekta MitoLovac.
  Riječ je o projektu čija je glavna ideja da se, većim prisustvom teme i antikoruptivnih strategija i taktika u javnoj sferi, podstakne opća javnost u Bosni i Hercegovini o percepiranju korupcije kao društvenog zla te da se svi mi, kao građani koji najčešće pasivno  konzumiramo informacije o korupciji, i više i praktično angažiramo u borbi protiv korupcije.

  U okviru pomenutog projekta pokrenut je i web sajt mitolovac.ba putem kojeg građani mogu na jednom mjestu imati uvid u  aktuelna dešavanja vezana za antikoruptivna djelovanja u BiH. Takođe mogu i prijaviti slučajeve korupcije.

  Na promociji u Zvorniku, kao i na ranije održanim u Tuzli, Doboju i Brčko, građanima su dijeljenje novčanice u apoenima od 50 KM. Na prvi pogled činilo se da su to prave novčanice, no riječ je o  novčanicama koje na poleđini nose poruku da svi učestvujemo u borbi protiv korupcije. Zanimljivo je bilo vidjeti na na koji način su građani prihvatali novac. No svi su složni u jednom-korupcija se mora u korijenu sasjeći.

  Nakon promocije MitoLovca u Zvorniku, naredne su predviđene za januar naredne godine u Trebinju i Mostaru.

Ismeta Smajić

Vaš komentar na članak: