Ovih dana učestale su krađe po porodičnim kućama Sjevera, o čemu nas je obavijestilo nekoliko mještana ovog dijela grada Živinica.Najčešće provalnici u kuće kradu zlatninu, tehničke uređaje i ostale vrijedne stvari.

 Kako saznajemo, u PU Živinice rade na razotkrivanju drskih počinitelja ovih krivičnih djela, te se očekuje uspješna akcija.Već u nekoliko navrata službenici PU Živinice su  razotkrili krivična djela i počinitelje priveli licu pravde, zbog čega su nagrađeni i proglašeni u red najuspješnijih na području MUP-a Tuzlanskog kantona.

 Zaa sada se zna da u krađama učestvuju organizuovane grupe, ali ima i tragova pojedinačnog činjenja ovih krivičnih djela! Zato preporučujemo građanima uvođenje zaštitnih mjera radi više opreza, kako bi onemogućili potencijalne provalnike u svojim nakanama!

  Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, savjetuje se građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

  Radi više opreza preporučujemo slijedeće mjere zaštite:

– Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.

– Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, aparat za sušenje  kose, glasno slušanje muzike …) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta.

– Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

– U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa.

– Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

– Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca … Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju …

– Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.

– Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

-Naročito znaju biti opasne osobe koje traže "humanitarnu pomoć", jer im to može poslužiti za snimanje situacije i mogućnosti ponovnog dolaska!

N.Č.

Vaš komentar na članak: