Lažne diplome

Ovih dana u Federaciji BiH vodi se kampanja oko lažnih diploma. U ataku na lažne diplome, najagilniji i najgrlatiji su političari i državna oligarihija koji su posredno izdavali takve diplome. Kao, njihova je velika briga oko te pošasti, da nesposobni i nekvalifikovani vode državne i druge poslove a koji, fakat, imaju papire da su ‘mnogo naobrazovani’. Utrkuju se bivši ministri obrazovanja, funkcioneri zavoda za obrazovanje i drugi ‘lezihljebovići’ u osudi ove pojave. A gdje su bili kada se sve to dešavalo, to jest, kada su te diplome dijeljenje i šakom i kapom.

Za nekoliko dana, završi se srednja škola a za dva do tri mjeseca fakultet. Magesteriji i doktorati su se sticali na veoma sumnjiv način. Većina državnika kojima su prestajali državnički mandati, su sticali naučne titule. Takođe, određeni direktori državnih preduzeća, su veoma ‘uspješno’ branili doktorske disertacije uz pomoć profesora sa fakulteta kojima su direktori-doktoranti davali i ‘šakom i kapom’ iz državnog ćupa.

Nikad ni jedan od ovih, koji sad na sva glas, kao osuđuju ovu pojavu oko lažnih diploma, nije reagovao na ove kriminalne pojave. Sad , oni su dobri i reaguje kao da su te lažne diplome odjednom to jest juče podijeljene ili kupljene a ne, da to traje, decenijama. O ovom se nikad ne bi ni pričalo, da ovaj kriminalitet, nisu otkrili novinari i dali u javnost.

Apsurd je, da je, kao Vlada TK (Tuzlanskog kantona), zadužila inspekciju da u roku od 45 dana izvrši kontrolu diploma namještenika u obrazovnim i državnim institucijama. To vam je isto kao da ste lisici dali da čuva kokošinjac.

Ima i ovo, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo izjavi na TV, da nema kvalifikovanih stručnjaka koji bi kontrolisali diplome i utvrdili, koje su ‘prave’ a koje lažne. Zbog čega nema pravih stručnjaka za kontrolu diploma, zaključite sami./Selimović Edhem Edo/