Jedan naš sugrađanin nam se žalio ovih dana i zamolio da napišemo par riječi o nevolji koja ga je zadesila, a radi se o pričinjenoj šteti od pasa lutalica.

  Ovaj naš sugrađanina sa periferije grada, koji je želio ostati anoniman, kaže da su mu psi lutalice uništili ili zaklali 12 kokoši.Išao je na tri adrese u gradu ne bi li naišao na razumjevannje, ali o tome niko nije mogao da mu kaže lijepu i utješnu riječ.

 Bilo je priča kako u gradu ima azil za pse, ali da nema dovoljno novaca da se poveća broj pasa azilanata, te oni i dalje kruže po gradu i okolini.Osim što su opasni i agresivni puni su krpelja.Krpelji cio život provode kao paraziti na "domaćinu" čijom se krvlju hrane i na taj način prenose razne mikroorganizme.Ima više od 10.000 vrsta krpelja, a čak oko 20 vrsta ih živi na našim prostorima. Najopasniji je onaj koji u narodu zovu pseći ili šumski krpelj!

 Ovim smo željeli podsjetiti na opasnosti od nezbrinutih pasa, u nadi da će se pronaći neko humano rješenje za njihovo zbrinjavanje.Time bi pomogli i njima i nama!

N.Č.

Vaš komentar na članak: