U Sarajevu je u subotu oržana redovna godišnja Skupština Srpskog građanskog vijeća – PR u BiH, a osim redovnih tačaka dnevnog reda za ovakve prilike, govorilo se o ustavnim reformamam Federacije Bosne i Hercegovine. Uvodničari na ovu temu bili su prof.dr.Mirko Pejanović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH  i Mira Ljubijankić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. Prema redosljedu radnji uslijedila je rasrpava i prijedlozi prisutnih članova Skupštine.

 
   Zapažen je bio nastup Živiničanina Milivoja Milića, koji je predložio  Instrument za stvaranje slobodne, pravne, ekonomski prosperitetne i uređene države Bosne i Hercegovine, po mjeri svih naroda koji u njoj žive, bez obzira na naciju, rasu, boju kože, vjeroispovijest i pripadnost  mjestu življenja. Milivojev Instrument je  jednoglasno prihvaćeno od svih prisutnih, a osim članova Skupštine SGV BiH bili su još prisutni poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, delegati u Domau naroda Parlamenta FFiH-Klub Srba, predstavnici Srba u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti FBiH i predstavnici VKBI, HNV i Kruga 99.
 
 O svom Istrumentu za boljitak BiH  Milivoje Milić kaže:
 
 „Pozivam sve građane u BiH da u oktobru izađemo na izbore i podržimo ovaj Instrument, kojim trajno rješavamo budućnost svih nas, a posebno generacija koje dolaze. Ako se pitate kako-odgovor je vrlo jednostavan! Izađimo na izbore i dajmo glas bloku koji će sa biračima potpisati ovaj Instrument, kojim se poslije izbora ukidaju svi paušali, počev od opština, kantona i na nivou države. Od Dejtona do danas smo samo gledali kako Suljo navija za Muju, Mujo za Sulju, Todor za Simu i obrnuto, te Šimo za Ivu i Ivo za Šimu. Tobože život će dati za svoj narod kome pripadaju, da bi mu se što bolje i zdušno što više dodovrili, te na taj način što duže ostali na političkoj pozornici u ime svog naroda, a što taj narod nema uređenu državu i što nas vode u dužničko ropstvo i što građani sve teže žive nije ih briga. Njihova je najveća briga kako da sebi obezbijede ličnu  materijalnu korist, pa čak i za svoju praunučad, prodajući naše prirodne resurse u bescijenje, dovodeći našu državu u dužničko ropstvo“, rekao je između ostalog Milivoje Milić.
 
 Njegov Instrument za uređenje države BiH napisan je iz srca običnog čovjeka i nudi rješenja za boljitak svih nas, za sve narode Bosne i Hercegovine. Precizno je razradio strategiju razvoja BiH, zapošljavanje mladih, socijalnu skrb, zajedničke fondove i sve ono što doprinosi opštem napretku zajednice i ljudi koji u njoj žive, a ne samo političkih elita. 
 

Š.Gadžo

Vaš komentar na članak: