Oktobar i novembar na području općine Živinice  obilježeni su nezapamćenim incidentima,  usmjerenim protiv lokalnih političkih lidera.Prvo je zapaljeno sijeno na porodičnom imanju predsjednika OO A-sda Begana Muhića, pri čemu je prouzrokovana materijalna šteta od oko 4 hiljade KM.
 
  Nedugo zatim na meti nepoznatih počinitelja našao se  predsjednik OO ASDA Živinice Abdulah Delić.Kada je završio sastanak  ogranka ove stranke u Svojatu, gume na automobilu Delića bile su izbušene i vozilo je ležalo na felgama.I u prvom i u drugom slučaja lideri i njihove partije su se oglasili saopštenjima za javnost, u kojoj osuđuju ovakvu vrstu nasilja i pritiska na političke lidere.

  Treći i najžešći napad  izvršen je na općinskog načelnika Hasana Muratovića, inače člana Glavnog odbora SDP BiH,  na kojeg je pucao Enver Šaran, a razlog je pronašao u sudskoj presudi   – da mu se poruši prodajni objekat na pijaci.Počinitelji prva dva prekršaja još nisu otkriveni, pa se ne zna koji su ih motivi na to naveli.

   Svakako, da takav način obračuna sa političkim liderima u našoj sredini nema opravdanja i da zaslužuje adekvatan odgovor institucija sistema države.

   Iz svega učinjenog potrebno je izvući pouke kako se takvi prestupi više ne bi ponavljali.Nasilja i ratovanja bilo je i previše u periodu 92-95.godine, a to se izgleda prebrzo zaboravlja!Zato političarima, sociolozima, psiholozima… ostaje da se dublje pozabave ovom problematikom, mada pogledom izbliza u svakodnevnicu  nije teško zaključiti da nam manjka demokratskog dijaloga, kako od strane izabranih, tako i onih koji ih biraju. 

Šefik Gadžo

Vaš komentar na članak: