CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade otvorili su natječaj za dodjelu pete Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanje za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća.

  Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 13.4. nakon čega će Odbor nagrade dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Učestvovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s radovima i projektima koji su završeni  tokom 2010. i 2011. godine. Pravo na učestvovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovog cementa.

  Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a u skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja, CEMEX je od 2006. godine uveo i dvije posebne nagrade za projekte koji poštuju načela Održive gradnje i Pristupačnosti osobama s posebnim potrebama. Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovine na priznatom međunarodnom natječaju, 21. globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) u Meksiku.

  Ovogodišnji Odbor nagrade u Bosni i Hercegovini čine tri stručnjaka iz područja graditeljstva: prof. dr.sc. Jaroslav Vego, dipl. ing. arh., redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zatim mr. Saša Čvoro, dipl. ing. arh., profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjoj Luci te prof. dr.sc. Mustafa Hrasnica, dipl.ing. građ., dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

  Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 21 godinu sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX, koja je od 2005. vlasnik CEMEX-a Hrvatske (bivšeg Dalmacijacementa). Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.
Proizvodi CEMEX-a Hrvatska prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već godinama, a od 2006. godine kompanija djeluje i na tržištu BiH kroz vlastitu kompaniju CEMEX BH d.o.o.

  Bosna i Hercegovina od 2007. godine svojim projektima konkuriše na međunarodnoj sceni gdje je ostvarila zapažene rezultate: park Petra Kočića iz Banja Luke osvojio je 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine, dok je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine osvojio čak dvije međunarodne nagrade i to u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Godine 2010. prijedorska Ulica Kralja Petra I. Oslobodioca odnijela je prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće u kategoriji Infrastrukturne građevine.

L.Brčaninović

Vaš komentar na članak: