Teške prirodne nepogode nanijele su neprocjenjive štete Japanu, a osim materijalnih bilo je i oko 10 hiljada nastradalih od posljedica zemljotresa i cunamija.

  I pored toga Vlada Japana ne odustaje od planirane pomoći Bosni i Hercegovini, za koju je donirala nova sredstva od 350.000 eura za aktivnosti deminiranja na području općina Lukavac i Petrovo.Podsjećamo da je 2009./10. godine vlada Japana  donirala sredstva od 200.000 eura putem ITF-a, za aktivnosti tehničkog izviđanja i deminiranja u Bosni i Hercegovini.

 I na području općine Živinice Vlada Japana je izdvajala značajne donacije, kao što je prošle godine obezbijedila sredstava za zamjenu dotrajale građevne stolarije u Osnovnoj školi Gornje Živinice.Tada je u našem gradu i općini Živinice boravio ambasador Japana u BiH Futao Motai.

 Veliku pomoć BiH tokom i poslije rata narodi BiH će znati cijeniti a nesreća koja se dogodila u toj zemlji prilika je da se pokaže  naša zahvalnost ovoj prijateljskoj zemlji.Ovih dana pokrenute su brojne akcije, ili su u toku pokretanja u nekim  nevladinim organizacijama, tako da se nadamo kako podrška akcijama za pomoć narodima Japana neće izostati!

N.Č.

Vaš komentar na članak: