Ubistva, dugovanja i razne kriminalne radnje svakodnevno su prisutne među nama.Moral se sve više srozava i nije kategorija kvaliteta prema kojoj se mjeri poštenje, kao pozitivna osobina svakog pojedinca!

  Sve te prevare potresaju pojedince-prevarene, ali i poštene građane, koji saosjećaju sa oštećenima, ali niti država niti iko im može pomoći.U našoj državi ima preko 200 hiljada prevarenih žiranata!

 Međutim, kada bi toj kategoriji osoba dodali još mnoštvo prevarenih koji su svojim prijateljima ili rođacima pozajmljivali novce, pa potom i razne druge vrste poslovnih prevara-sigurno bi ta brojka žiranata bila duplo veća.
 
  Član Upravnog odbora Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Mika Nikić izjavio je  za prevarene žirante odgovrna vlast. On je na sastanku u Bijeljini sa oštećenim žirantima sa ovog područja rekao da je vlast zakazala u kontroli Agencije za bankarstvo, a Agencija u kontroli banaka i mikrokreditnih organizacija.

  "Obratićemo se pismeno državnoj reviziji i tražićemo da izvrše reviziju učinka entitetskih agencija za bankarstvo, a ta revizija će pokazati da su se agencije bavile sasvim drugim stvarima, kao što su statistički podaci a ne kontrolom banaka i mikrokreditnih organizacija", tvrdi Nikić./Srna/

  Na području svake naše općine pa i Živinica slično je stanje.Mnoge "prijateljske" veze su popucale zbog kredita, mnogi se poprijeko gledaju zbog nevraćenih dugovanja za pozajmice ili poslovne prevare.Iznenađuje što su sklone prevarama i neke odgovorne osobe na najuglednijim funkcijama, što se nekada nije moglo ni zamisliti.Umjesto da služe za ugled ostalima, takve osobe ruše svoj i ugled funkcije koju obavljaju!Stoga i ne čudi kada prevareni pojedinci sami preuzmu pravdu u svoje ruke!

  Udruženje žiranata će tražiti da vlast u BiH donese propise kojima će se obustaviti prinudna naplata od jemaca, a nalagati bankama da iskoriste sve mehanizme naplate od dužnika.Međutim, kako će svoje novce dobiti oni koji su davali pozajmice "prijateljima" i rođacima, te prevareni na osnovu raznih poslovnih odnosa ostaje da se sami snalaze!

Š.G.

Vaš komentar na članak: