Nema zametenih naselja na području TK. Svi magistralni i regionalni putevi su prohodni uz otežano odvijanje saobraćaja, a u cijelom Kantonu se radi na uklanjanju snijega. Nema problema ni u isporuci struje i vode, niti prekida u telefonskim vezama.

  Zbog zaleđene podstanice, bez grijanja u Banovićima danas je Dom zdravlja, općina, srednja škola, komunalno, pošta i zgrada nekadašnjeg SIZ-a. Zbog pucanja cijevi stanovi su hladni u zgradi „Hanka“ E objekat. Ekipe su na terenu, ali popravak kvarova ne očekuje se tokom dana. Na dojavu građana u blizini autobuske stanice u Srebreniku,  nađen je promrzao muškarac srednjih godina, porijeklom iz Teočaka. Ukazana mu je liječnička pomoć. Zbog niskih temperatura problemi se uglavnom javljaju na vodovodnoj mreži. Najviše problema je u čelićkom naselju pored rijeke Šibošnice, pa stanovništvo već šesti dan nema vode zbog smrzavanja cijevi koje vode preko riječnog korita. Slična je situacija i u dijelu naselja Nahvioci. Problema sa vodosnabdijevanjem ima i u Kladnju. Dostavljeni su prehrambeni i higijenski paketi, kao i ogrjev u kladanjsko naselje „Roma“. Mehanizacija komunalnog preduzeća angažovana je na proširenju puta prema mjestu Tuholj.

  Motornim sankama u Živinicama za četiri povratničke porodice srpske nacionalnosti, prevezeni su paketi pomoći.  Ugroženim porodicama uručeni su paketi sa hranom, lijekovima i higijenskim artiklima i u Kalesiji.

  I radnici Elektrodistribucije Tuzla prikupili su 6.700 maraka i kupili najpotrebnije prehrambene artikle neophodne  Narodnoj kuhinji „Imaret“ Tuzla.

  Prehrambeni paketi uručeni su za 12 porodica u prognaničkom naselju Odorovići u Živinicama. U Tuzli je uredna isporuka vode, grijanja i struje. Putevi su prohodni, a općinski štab Civilne zaštite utvrđuje stanje na terenu kako bi najugroženijim uručili potrebnu pomoć.

   Razmatraju i mjere kako bi spremno reagovali na novi snijeg, ali i za situaciju nakon njegovog otapanja. U Lukavcu, Gradačcu, Sapni, Gračanici i ostalim općinama, štabovi Civilnih zaštita su u stanju pripravnosti. Prate stanje na terenu, kako bi spremno dočekali nove sniježne padavine najavljene za večeras. Meteorolozi najavljuju snijeg  do ponedjeljka, a najniža temperatura biće oko -13 stepeni C. Za hitne pozive građana na rapolaganju je broj Civilne zaštite 121. I na kraju jedno upozorenje iz Ministarstva zdravstva TK.

  Ekstremno niske temperature nepovoljno djeluju po zdravlje ljudi, posebno hroničnih bolesnika uzrokujući pojačanu glavobolju, reumatske bolove, gastroenterološke tegobe i nesanicu. Upozorenje se posebno odnosi na  srčane, plućne, bubrežne bolesnike, dijabetičare, osobe sa visokim pritiskom, starije ljude, djecu i trudnice, ističu iz Ministarstva zdravstva.

Lejla Kavazović

Vaš komentar na članak: