Obećanja i razočarenja. Bolje sutra koje nikako da dođe. Za prevare i neistine koje obećavaju, političari nikad ne odgovaraju. Ni pred zakonom niti pred onima koji ih biraju. Narodu je dosta pustih i nikad ispunjenih priča. Preko glave su im kampanje i nasmijana lica koja ih gledaju sa bilborda. Sutra počinje šutnja… Uskoro će biti bolje… Ili možda ne…

  Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su u nedjelju. Iza nas je trideset dana predizbornih obećanja. Bilo je svega, onih realnih i nerealnih. Prema mnogim istraživanjima političari su često zaboravljali koje su obaveze lokalnih dužnosnika, pa su tako pored ostalog, garantovali povećanja penzija. Bavili su se vizama, granicama Bosne i Hercegovine, ustavom, ukidanjem entiteta. Kampanje su davno prestale biti poštene. Predizborna šutnja treba, prema zakonskim odredbama, stupiti na snagu 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta. Prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije mediji su ovog puta dobro odradili svoj posao. Pritužbi je bilo manje nego prije. "Primjera radi, tokom prošlih Lokalnih izbora primili smo i procesuirali ukupno 15 prigovora, dok smo tokom ovih izbora primili ukupno šest prigovora. I to četiri od strane političkih subjekata i dva od strane gledalaca," izjavila je Amela Odobašić, glasnogovornica RAK BiH. Centralna izborna komisija je uputila dva prigovora. Jedan se odnosi na govor mržnje. Šta nam ovo govori? Možda da je politika postala igra čija pravila su i građani naučili. Možda nas vodi misao da ako se ne bavimo politikom, ona se svakako bavi nama. Ne treba isključiti ni mogućnost da smo postali imuni na iznenađenja i sumnjičavi na obećanja, jer nikad nam ne bude bolje.

  Preko tri miliona građana u našoj zemlji ima pravo glasa. Analitičari predviđaju  da će izlaznost na ovim izborima biti manja nego na prethodnim. Dobro bi bilo da se ove crne slutnje ne ostvare.

Emina Ibrić

Vaš komentar na članak: