Prema riječima brojnih naših sugrađana sve je više prevarenih građana, na razne načine. Poznat je primjer brojnih prevarenih žiranata, koji su u potrazi za svojim pravima osnovali čak i udruženje, a predpostavlja se da ih ima preko 200 hiljada.

 To, međutim, nije  jedini način da vas prevari prijatelj ili poznanik!Druga vrsta sve raširenije pojave prevara su pozajmice novca. S.M.priča kako mu je prijatelj inicijala J.B. zatražio pozajmicu od hiljadu Eura, na rok od svega tri dana! Rado mu je izišao u susret, ali tih pozajmljenih novaca više nikada nije vidio, iako su prošle nepune tri godine. Kaže- gore mu je od svega što je izgubio "prijatelja" s kojim se više i ne pozdravlja, a kako će sve završiti ni sam ne zna!

 Drugi slučaj F.G. govori kako mu je došao poznanik iz Sarajeva S.Š. i ipsričao priču o saobraćajnom udesu koji ga je zadesio u Kalesiji, te kako mu za popravku auta nedsotaje još 200 KM, koje bi mu vratio za 5 dana. Ovaj pristade bez pogovora, ne sluteći da će biti prevaren. Prošla su i tri mjeseca, a o povratku novca nema ni govora. Još mu je u međuvremenu napričao toliko providnih laži iz kojih se lako da zaključiti da niti je bio u Kalesiji, niti je bilo saobraćajne nesreće.

 Ovakvih primjera je sve više, pa preostaje da se prije otvaranja novčanika dobro razmisli o kakvoj vrsti pozajmice se radi-povratnoj ili, što je vrlo vjerovatno-nepovratnoj!?
 

N.Č.

Vaš komentar na članak: