Još davne 1998. godine je uređena dionica lokalnog puta koja spaja dvije opštine -Živinice i Kalesiju, tačnije naselja Tupković i Rainci u dužini od 4 kilometra. Te davne 1998. godine ukupna finansijska konstrukcija ove dionice puta iznosila je 200.000 KM. Vlada tadašnjeg Tuzlansko- Podrinjskog kantona izvdvojila je 130 hiljada KM, a 70 hiljada KM izdvojili su mještani Tupkovića i Rainaca. U to vrijeme načelnik Živinica bio je gospodin Osmo Fočaković, a načelnik Kalesije bio je gospodin Enver Jukanović.

Od tada do danas prošlo je 20 godina, međutim, ništa se nije promjenilo. Nebrigom lokalne vlasti, kako iz Živinica, tako i Kalesije, danas smo došli u situaciju da biser Tuzlanskog kantona, Sprečka dolina bude zapostavljena i samo djelimično iskorištena.

Veliki broj mještana Tupkovića i Rainaca u Sprečkoj dolini ima zemljišne parcele koje svake godine obrađuju. Pored lošeg puta, gorući problem su i zakrčeni i ne prokopani kanali pa česte kiše nanose ogromne štete poljoprivrednicima, a nabujala Spreča zbog neuređenog korita izliva se na zasijane poljoprivredne parcele.

Asfaltiranje ove dionice puta u dužini od 4 km, pored ogromnog ekonomskog značaja, rasteretilo bi i veliku frekvenciju vozila na magistralnom putu M4 Zvornik- Tuzla, uključno mjesto Međaš koje je prenatrpano vozilima.

Također, uređenje ove dionice puta uz prokopavanje kanala i nasipe, obezbijedilo bi bolju eksplataciju plodne Sprečke doline, a samim time bi otvorilo nova radna mjesta i zaposlilo veliki broj ljudi.
Isto tako mjesnu zajednicu Tupković, kao najudaljeniju od centra opštine Živinice uveliko bi približilo Tuzlu za nekih 20 km ili vremenski oko 20 minuta vožnje automobilom.

Također, asfaltiranjem ove dionice puta bila bi i bolja povezanost 2 povratnička zaseoka u kojima su većinom živjeli Srbi i to Samardžije (Živinice) i Jeginov Lug ( Kalesija)…

Ova dionica puta ako nije sada, onda bi u budućnosti mogla biti od kantonalnog značaja. I ovaj mega projekat ne može finansirati jedna općina, to je jasno.

Jedino rješenje koje se nameće u ovom trenutku, je da se u što skorije vrijeme održi sastanak između: predstavnika mjesnih zajednica Tupković i D. Rainci sa načelnicima Živinica (Samir Kamenjaković) i Kalesije (Sead Džafić), a na kojima bi bio prisutan i federalni ministar raseljenih i izbjeglih osoba gospodin Edin Ramić, kao i predstavnici kantona!

Proljeće se bliži, sjetva će da počne za koji mjesec, a veliki broj poljoprivrednih proizvođača već sada strahuje od rijeke Spreče!/Ismet Korajac/

Vaš komentar na članak: