Na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj 2008. dogodilo se ukupno 40.859 saobraćajnih nesreća, od kojih su 8.353 bile saobraćajne nesreće sa poginulim licima, te 32.506 saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom.

     U saobraćajnim nesrećama u 2008. godini život su izgubila 434 lica, dok je 11.884 lica zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede.U protekloj godini registrirano je 960 nesreća više u odnosu na 2007. godinu, što izraženo u procentima prikazuje povećanje od 2,4 posto, ali je došlo do smanjenja broja saobraćajnih nesreća sa poginulim i nastradalim licima za 39 nezgoda, odnosno za 0,5 posto.

   Veliki broj saobraćajnih nesreća na bh. cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća (oko 23 posto). Najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju, ukupno 19.650 nesreća, zatim na magistralnim cestama, ukupno 11.261 saobraćajnih nesreća.

   Svjedoci smo da saobraćajke ne zaobilaze ni područje naše općine.U gradu, na magistrali, na regionalnim i lokalnim putevima saobraćajne nesreće su česta pojava, takođe sa tragičnim posljedicama.Svi mi, učesnici u saobraćaju, kao i oni koji nas kontrolišu, moraju se zapitati šta učiniti pa da nesreća bude manje ili nikako!

Sabina Džibrić

Vaš komentar na članak: