Obećana korekcija saobraćajnih propisa koji se odnose na parkiranje ispred gradskih stambenih zgrada s početka jula prošle godine još nije provedena, a i ne zna se kad će!? Podjsjećamo da u Ulici Alije Izetbegoviće na tri lamele i još dva stambena bloka /između Čardaklije i Gradskog spomen parka/, sve do kraja juna prošle godine-više od četiri decenije, postojala ispod znaka zabrane parkiranja obavijest “Osim stanara zgrade”, kada je iznenada skinuta, što je bio znak policiji da počne kažnjavati one koji nastave parkirati kola ispred svojih stambenih objekata.

I mnogi stanari koji su, ne gledajući da je znak promijenjen, ostavljali kola na parkingu i dobivali su kazne od 40 KM, što je izazvalo negodovanje, pošto se radi o dijelu ulice koja ne vodi dalje od ulaza u stambene objekte.To su uglavnom stanari koji imaju garaže u drugim dijelovima grada, a prilaz zgradi koriste po potrebi!

Za razliku od ovog dijela pomenute ulice, u drugim dijelovima grada zadržani su postojeći znaci zabrane uz dopis”Osim stanara zgrade”, mada su te ulice protočne i vode ka drugim dijelovima grada!

S početka jula u Horizonatali su uvidjeli pogrešku i obećali vratiti dopunski znak na kojem bi na svim sličnim mjestima u gradu postojao i dodatni znak”Osim stanara zgrade i dostavnih vozila”. To je urađeno zbog toga da bi se stanarima omogućilo da kabasti teret, kao što su bijela tehnika, namještaj, ili recimo vreća krompira, mogli vozilom približiti ulazu u zgradu. Pošto se to nije desilo i dalje vreba policijska opasnot kažnjavanja ili nošenja velikih tereta na leđima, jer je zabrana parkiranja na snazi.

Prema riječima stanara doznajemo da u Horizontali nemaju 2 hiljade KM da bi platili naručene saobraćajne znake, gore pomenuti dodatak” Osim stanara zgrade i dostavnih vozila”, tako da bespotrebni problem još uvijek nailazi na negodovanje, o čemu nam predsjednik Kućnog savjeta Avdo Goletić kaže:

“Imali smo namjeru provesti peticiju o blokadi dijela ulice ka kotlovnici, koja se nalazi na “našoj teritoriji” i na zabranjenom parkingu, kako bi spriječili kamionima da dovoze ugalj za centralno grijanje, kojim gazduje Horizontala i time izvršiti pritisak da se problem hitno riješi! To smo pomjerali mjesec po mjesec u nadi da će se to pitanje riješiti, pa smo ipak odustali, ali ćemo smisliti nešto drugo iz kategorije koja nam dozvoljava demokratske proteste. Uz to, znamo da niti jednom još nije stavljena kazna za parkiranje kamiona kojim se dovozi ugalj u kotlovnicu, a i za njih bi trebao važiti znak zabrane parkiranja i zaustavljanja”.

O problematici parkiranja bilo je riječi i prilikom jučerašnje rasprave na sjednici Općinskog vijeća, o urbanističkom planu grada, kada je istaknuto nekoliko primjedbi na sadašnje stanje, ali ovaj nedostatak u “slijepoj ulici” samo je jedan djelić od ukupne problematike koja to uopće ne bi trebala biti.

Dakle, obećana korekcija saobraćajnih propisa koji se odnose na parkiranje ispred gradskih stambenih zgrada s početka jula prošle godine još nije provedena, a i ne zna se kad će i da li će stanari izvesti neku vrstu dozvoljenih protesta, kako bi otvorili oči nadležnim!/Š.G./

Na slici: Dio ulice koji vodi samo do ulaza u ove zgrade nakon 40 godina zabranjeno parkiranje,a u ostalim dijelovima grada-nije

Vaš komentar na članak: