Federalno ministarstvo finansija  uputilo je na plaćanje građanima dospjelih obaveza po osnovu računa stare devizne štednje. Za 27.294 osoba bit će isplaćeno 52.358.000 KM, što predstavlja i glavnicu i kamatu.

  Svaki stari devizni štediša pojedinačno, na svoj račun će dobiti 2.247 KM. Korisnici će novac na računima imati slijedeće sedmice.

  Ovo bi moglo ličiti na Novogodišnji poklon, starim štedišama deviza, bez obzira što se radi o njihovom novcu, koji su nekada zarađivali  i ostavljali za stare dane.Ti dani po njih odavno su došli, ali novci nisu.Mnogi su i umrli u bijedi i siromaštvu, a na računima  im je ostalo desetine hiljada maraka.

   U svim novim državama nastalim od nekadašnje Jugoslavije starim deviznim štedišama je gotovo u potpunosti vraćen novac, jedino je u BiH ostalo da se na "kašičice" vraća stari dug države prema ovim građanima.

  Stare devizne štediše su preko svojih udruženja, nakon godina mukotrpne borbe, predale tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.Tako oni koji mogu čekati sačekaće krajnju prsudu iz Strazbura, a oni registrovani, njih 27.294 štediše će jedva dočekati narednu sedmicu da uzmu bar ovo što im se nudi!

Muris Šabić

Vaš komentar na članak: