Nivo vode na Brani jezera Modrac je za gotovo četiri metra niži nego u normalnim uslovima. Uprkos tome u preduzeću za JP za vodoprivrednu djelatnost "Spreča" Tuzla ne očekuju veće probleme u snabdijevanju vodom najvećih potrošača, stanovništva i industrijskih kapaciteta. S druge strane, ukoliko uskoro ne bude kiše, ribari se plaše većeg pomora ribe.

Ukoliko uskoro ne padne jača kiša, ribari na jezeru Modrac plaše se velikog pomora ribe, zbog nedostatka vode, odnosno kisika. Ribari tvrdi da je jedna trećina jezera zatrpana muljom, tačnije da i u normalnim uslovima fali trećina vode.

  Tvrde da, ukoliko se nastavi ispuštanje šljake, i ako se ne očiste postojeći nanosi, jezero Modrac će za 15 do 20 godina postati obična bara od koje neće niko imati koristi. Prema procjenama nadležnih u preduzeću "Spreča" koje upravlja i gazduje akumulacijom "Modrac", postojeće količine vode dovoljne su za neometano vodosnabdijevanje stanovništva i industrijskih kapaciteta. Ipak, već dva mjeseca potrošače pozivaju na maksimalnu štednju.

  Iako su su zanemarljive količine padavina u posljednja tri mjeseca glavni krivac za nedostatak vode u jezeru Modrac, veliki dio odgovornosti snosi i čovjek. Od ogromnog vodenog bogatstva očekujemo i uzimamo mnogo, a ne vraćamo gotovo ništa. Samo nanosimo štetu.

Emir Altumbabić

Vaš komentar na članak: