Danas svako ima svoj dan.Slave ga države, gradovi, pojedinci, razne organizacije, udruženja, čak i životinje.Svjetski dan životinja obilježava se svake godine 4. oktobra s naglaskom na jedinstven odnos ljudi i životinja i važnost životinja u našem životu. Ovaj dan je izabran za svjetski dan životinja zato što se na taj dan slavi i Franjo Asiški, ljubitelj prirode i glavni svetac za životinje i okolinu.

  Mnoge crkve širom svijeta obilježavaju nedjelju najbližu ovom danu uz blagoslove za životinje. Prvi se put Dan životinja obilježio 1931. tokom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama. Udruge za zaštitu životinja širom svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svojem odnosu prema njima.

  Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi… Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,9 miliona vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više./Dragana Slepčević/

Dragana S.

Vaš komentar na članak: