Odgovornost za radikalizaciju prijetnji novinarima snose OHR i nadležna tužiteljstva u BiH jer su neprocesuiranjem nasilja nad novinarima ohrabrila organizovane kriminalne skupine da zastrašuju novinare, stoji priopćenju iz Bosanske stranke.

 Teroristički napad na NTV "Hayat", napadi na novinare RTV-a "Slon", konstatno nasilje prema magazinu "60 minuta" i drugim medijima koji se usuđuju progovoriti o kriminalu i nemoralu političara i njihovih suradnika iz svih segmenata bh. društva, dokazuju da je pravosuđe u BiH u službi mafije i političkih siledžija, tvrdi se u priopćenju. U situaciji kada se po svaku cijenu želi ugušiti kritički stav prema nenarodnoj vlasti, kada se oporbi koja se usudi progovoriti onemogućava medijski prostor za djelovanje, eventualno gašenje magazina "60 minuta" rezultiralo bi ostavljanjem građana u apsolutnoj nemilosti podmuklih političara i njihove mafije, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 Na pomenutim napadima se nije stalo, tako da smo i juče bili svjedoci napada na novinare "60 minuta" u Gluhoj Bukovici i Foči.U Bukovici je nakon napada u krugu džamije ekipi  onemogućen izlaz iz sela.Tek uz pratnju policije iz Travnika ekipa se ipak uspješno probila kroz barikadu koju je napravilo oko stotinjak mještana Gluhe Bukovice da bi zaštitili tamošnjeg imama koji je seksualno zlostavljao djecu. 

  U prijepodnevnim satima u Foči Damiru Kaletoviću i Hakiji Hadžaliću nije dozvoljeno snimanje zgrade zatvora.Stražari su zatražili da novinar i snimatelj uđu u zgradu zatvora i dozvolu zatraže od upravnika, mada je snimanje spoljašnosti javnih prostora i u našoj zemlji dozvoljeno.Pitamo se dokle će trajati napadi na novinare u obavljanju svakodnevnih poslova!

Sabina Džibrić

Vaš komentar na članak: