Uspješni Bosanci u svijetu

Momci Živiničani, koji su obilježili jedno vrijeme u Živinicama, danas su veoma uspješni u svijetu. Dino Sejdinović, Adnan Selimović i Dalibor Pejić, još kao učenici osnovnih škola su prednjačili u svemu u sredini u kojoj su živjeli. Od dječaka, koji su marljivo učili, postali su ozbiljni stručnjaci svjetskog glasa. Njihov lični uspjeh je produkt mukotrpnog rada, per aspera ad astra, preko trnja do zvijezda.

Dino Sejdinović je završio osnovnu školu u Živinicama, gimnaziju takođe u Živinicama a doktorirao je elektrotehniku i elektroniku na Univerzitetu u Bristolu i radi kao Profesor na Univerzitetu u Oksfordu.

Adnan Selimović Ado, osnovnu školu je završio u Živinicama, gimnaziju ‘Meša Selimović’ u Tuzli a fakultet Informatike – smijer Software Engineering u Beču. Radi na poziciji Software Architect u kompaniji, TeleTrader iz Beča.

Dalibor Pejić Dado, osnovnu školu je završio u Živinicama, elektrotehničku školu, takođe u Živinicama, a Elektrotehnički fakultet u Tuzli. Radi u Njemačkoj gdje on i još nekoliko kolega imaju informatičku firmu koja se bavi razvojem softwar-a.

Uz ova tri uspješna mlada čovjeka treba pomenuti i rahmetli Hrustemović Nisu, vlasnika i nekada, glavnog direktora kompanije Omega. Niso je izuzetno cijenio nauku i uvijek je nastajao doprinijeti njenom razvoju. Kada mu je svojevremeno opštinsko vijeće Živinice dodijelilo priznanje i novčanu nagradu kao uspješnom privredniku, on se odrekao novčane nagrade u korisit Dine Sejdinovića a Adnanu i Daliboru je dao stipendije prilikom studiranja. Nisu to bili neki veliki novčani iznosi, ali ovim gestom Niso je dao i moralnu potporu mladim ljudima da se dalje obrazuju i stiču nova znanja.
(Selimović Edhem Edo)