Svakim danom sve više osjećamo posljedice ljudske nebrige prema prirodi i nastojanju da okoliš podredimo svojim potrebama. Posljedice klimatskih promjena na globalnom nivou uveliko se osjećaju na lokalnom nivou, kroz sve izraženije ekstremne temperature,  nagle temperaturne promjene, toplotne udare, suše, poplave i slično.

  U gradskim sredinama ove negativne posljedice posebno su izražene zbog većih površina pod betonom a manjih pod zelenilom, što je naročito izraženo u BiH u poslijeratnom periodu, gdje je u najvećem broju lokalnih zajednica prisutna odbojenost prema bilo kakvom planiranju. Kratkoročni dobici umjesto dugoročnog razmišljanja, kako u politici, tako i u biznisu, djeluju protiv principa održivosti, što može biti pogubno za okoliš.

  Udruženje RESPEKT kroz svoje aktivnosti  ukazuje na važnost urbanog zelenila i koristi koje  ono donosi stanovnicima u gradskim sredinama, ali isto tako svake godine organizuje konkretne akcije sadnje novih sadnica ukrasnog parkovskog drveća na javnim površinama u gradu. Cilj takvih akcija jeste  poboljšanje ekološke slike grada i stvaranja ljepšeg ambijenta  za život svih naših građana.

 Takva jedna akcija juče je uspješno organiozovana  pod nazivom Zelenilom dajemo dušu našem gradu i to je ujedno  i glavna poruka projekta. Jer potrebno je podsjetiti da, koliko god novca uložili u zgrade i beton, grad ne može biti lijep bez lijepo uređenog zelenila. Mi  smo potpuno nezadovoljni  stanjem javnih zelene površina u našem gradu. To je pokazala i nedavna anketa koju je sprovela Radio Vespa, gdje su građani Živinica ocjenili da su najmanje zadovoljni stanjem javnih zelenih površina u gradu. Većina zelenila što imamo u gradu uglavnom je zasađeno prije rata, a i ne  održava se na adekvatan način, a površine planirane za javno zelenilo uzurpiraju se i pretvaraju  u parkinge ili druge vrste betoniranih površina. Ništa bolje stanje nije ni sa poslovnim objektima i privatnim preduzećima, gdje se  uglavnom naprave zgrade i onda se doveze kamion šljake, pijeska i nabaca oko objekta i time se smatra da je prostor uređen. Sve to rezultira time da ovo postaje grad SMOGA, BETONA  SUNCOBRANA I CERADA, i kao takav ne predstavlja prijatan ambijent za život naših građana, niti je privlačan za posjetioce.

 Mi kroz naše projekte pokušavamo amortizovati nedostatke ove pogrešne politike. Tako svake godine uz podršku Ministarstva za zaštitu okolice TK, sa maturantima srednjih škola  i našim sugrađanima poklanjamo našem gradu nove sadnice parkovskog drveća, uređujemo blokovsko zelenilo, dvorišta škola, sadimo nova stabla na zelene površine u gradu. Potrebno nam je veća podrška za više zelenila!

Džehva Hamzić

Vaš komentar na članak: