U deset bosanskohercegovačkih  gardova Sarajevu, Tuzli, Zenici , Mostaru, Bijeljini, Livnu, Istočnoj Ilidži,Travniku , Trebinju i  zvanično  je započela kampanje " 101 razlog zašto žene na lokalnim izborima ".

  Jedanaest  organizacija civilnog društva podijelilo je  nekoliko stotina antistres loptica, kako bi posavjetovali/e građane/građanke BiH da SMANJE STRES I GLASAJU ZA ŽENU na predstojećim lokalnim izborima.Cilj kampanje je informisati i motivisati građane/građanke da sudjeluju u izbornom procesu.

  Na Lokalnim izborima 2008. godine od ukupno 113 političkih partija i koalicija koje su sudjelovale samo 11 ih je predložilo veći broj žena nego muškaraca na kandidatskim listama. Od 140 načelnika/ca općina (odnosno gradonačelnika grada Banja Luke) izabrane su samo 4 žene ili 2,86%.

  Predstojeći lokalni izbori prilika su da žene  budu birane, ali i da glasaju , kazala je  Indira Bajramović, predsjednica UŽ Romkinja – Bolja budućnost iz Tuzle .

 Ova godina je izborna, a žene su isključene iz svih mjesta odlučivanja o budućnosti Bosne i Hercegovine. Onima koji su posjetili štandove i pokazali interes za kampanju  uručene su i kuhače sa porukom da PROMJEŠAJU Lokalne izbore 2012 i promjene stanje u svojim općinama u korist žena.

Amela Maleskić

Vaš komentar na članak: