Najstariji sportski kolektiv u gradu je FK Slaven Živinice, od ove sezone (2009/10) takmiči se u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, a taj veliki uspjeh postigao je osvajanjem prvog mejsta u minulom šampionatu Druge lige – Sjever. Ukratko ćemo se podsjetiti na osnivanje i stasanje ovog kluba sa veoma dugom tradicijom od 73 godine. Do podataka smo došli novembra 2006.godine, kada je povodom 70 godina Slavena organizovan okrugli sto o ovom klubu.

Tako saznajemo da je Mustafa Muradbašić u jesen 1936.godine pokrenuo osnivanje RSD Kroacija, pri čemu nailazi na podršku istoimene firme (današnji Konjuh), odakle su stasali i prvi igrači novoosnovanog tima. Muradbašić je bio i prvi trener Kroacije, a prvi igrači bili su Molan, Kubiček, Pavlović, Jakubović, Zaimović, Bešlić i Arnautović. Prve utakmice Živiničani su igrali protiv tuzlanskih ekipa Zrinjskog, Šumadije, te Solvajem iz Lukavca, Rudnika Kreke i teslićkih Hrabrih. Utakmice su igrane na improvizovanom stadionu u krugu firme, a uređenje novog stadiona kraj Oskove počelo je 1939.godine.

Tada se organizuje prvi turnir u Živinicama i Kroacija zauzima drugo mjesto, što je za ovaj mladi klub bio veliki uspjeh. Te 1939.godine Kroacija mijenja ime u Viktoriju.

KONAČNO I SLAVEN

Rad Kroacije-Viktorije se gasi tokom Drugog svjetskog rata, a na inicijativu i stručnu pomoć RSD Slobode iz Tuzle nastavlja sa radom 1945.godine, kada dobiva ime FK Drvodjelac.

Hroničari tog vremena su zapisali da je 1948.godine izgrađen stadion, prekriven šljakom, kada je registrovano novo ime NK Slaven.

Prve kvalifikacije za plasman u viši rang Slaven je imao u sezoni 1953/54.godine, kada su Živiničani bili bolji od Jedinstva iz Odžaka (7:0) i plasirali su se u Podsavez Tuzla.

Neizbrisiv trag na izrastanje Slavena u kvalitetnu i respektabilnu ekipu ostavio je veliki fudbalski znalac Vlatko Konjevod, koji je došao u Živinice u jesen 1955.godine, ostao je dvije sezone i bio uspješan igrač i trener. Kasnije se proslavio kao uspješan trener sarajevskog Željezničara i zagrebačkog Dinama.

Učesnici okruglog stola posvećenog Slavenovom jubileju složili su se da među najveće uspjehe ovog kluba, do tog perioda, treba upisati rezultate generacije koja se u sezoni 1964/65.plasirala u Republičku ligu BiH i već naredne sezone osvojila prvo mjesto, te stekla pravo učešća u kvalifikacijama za Drugu ligu SFRJ. U odlučujućoj utakmici Slaven je poražen od Rudara iz Ljubije. Tada je ekipu predvodio trener i ujedno igrač Hidajet Tulumović-čak 32 godine je proveo u klubu, po čemu je apsulutni rekorder sa najdužim stažom.

Ekipa Slavena koja je u sezoni 1966/67.godina izborila kvalifikacije za Drugu ligu-Zapad bivše SFRJ nastupala je u slijedećem sastavu:

Gabrijel Pendić, Šefik Tulumović, Šefo Gogić, Drago Pendić, Anto Janković, Safet Gadžo, Ivica Divjak, Zijad Bešlić, Pašaga Gogić, Fuad Subašić, Midhat Seferagić, Slobodan Karakostić, Rasim Šahinpašić i Salih Delalić.

SLAVEN-RASADNIK TALENATA

Živinice su poznate i kao rasadnik kvalitetnih fudbalera, pa su kao veliki talenti nastupali i u najpoznatijim evropskim klubovima, a tih fudbalera ima toliko da bi se mogla sastaviti jaka ekipa, spremna na najveće podvige. Prvi fudbaler iz Živinica koji je zaigrao u poznatom prvoligaškom klubu bio je Hidajet Tulumović-igrač Sarajeva. Da nije imao težu povredu u Zagrebu protiv Dinama sigurno bi postigao još značajniju karijeru. Denijal Pirić je dugo bio član Dinama, Sarajeva i reprezentacije SFRJ, pa Salih Delalić, kasnije član Sarajeva strijelac gola sa Old Traforda čuvenom vrataru Benksu u utakmici kupa evropskih šampiona protiv Mančester Junajteda. Još se pamte imena čelikovca Safeta Barjaktarevića, dugogodišnjeg kapitena tuzlanske Slobode Midhata Memiševića, Šefke Gogića, Nevresa Gogića, Gabrijela Pendića, Pašage Gogića, Fuada Subašića i mnogih drugih, kao i aktuelnih Elvira Rahimića, člana CSK iz Moskve-ekipe koja se uspješno nosi sa najjačim ekipama lige evropskih šampiona, ili Borisa Živkovića dok je igrao u Bajeru iz Leverkuzena i stigao do finala najvećeg evropskog klupskog takmičenja, a bio je i kapiten Hrvatske reprezentacije. Mirsad Bešlija uspješno igra po Evropi kao i reprezentaciji BiH. Igrači iz Slavena igrali su za tri različite reprezentacije: SFRJ, BiH i Hrvatsku.

SLAVENOV TIM SNOVA

Prema ocjeni stručnjaka najbolji tim Slavena svih vremena, sastavljen od igrača koji su igrali u Prvoj ligi SFRJ ili drugih poznatih timova sirom Evrope od 1960.godine do današnjih dana izgledao bi ovako:
Hidajet Tulumović, Vlatko Konjevod, Denijal Pirić, Salih Delalić, Fuad Subašić, Gabrijel Pendić, Šefko Gogić, Nevres Gogić, Zvonko Marić, Midhat Memišević, Boris Živković, Elvir Rahimić, Mirsad Bešlija, Amir Mešić, Fuad Kamberović, Izet Kamberović i Mirnes Salihović./Pripremio: Šefik Gadžo/

Slaven nakon plasmana u Prvu ligu FBiHSlaven sa članovima uprave kluba i simpatizerima nakon plasmana u Prvu ligu FBiH

Ekipa Slavena koja je izborila plasman u Prvu ligu FBiHEkipa Slavena koja je izborila plasman u Prvu ligu FBiH, sa trenerom Samirom Hadžimahovićem

Slaven iz 1995.godSlaven iz 1995.god:
Trener Midhat Memišević, Bijelić, Hajdarbegović, Nukić, Rahimić, Muminović, Krešić i pom.trener Rahimić.
Čuče:Dr.Nail Jusić, Mešić, Fočić, Jagodić, Kamberović i Meštrić.

Slaven iz 1989.godineSlaven iz 1989.godine

Ekipa Slavena koja je bila prvak u Republičkoj ligi BiHEkipa Slavena koja je bila prvak u Republičkoj ligi BiH