Među najuspješnijim sportskim kolektivima u gradu svakako je i Karate klub Konjuh Živinice, osnovan 1985.godine, a za samo desetak godina postojanja vrijedni članovi Konjuha seniori i juniori postali su državni prvaci, te seniorke takođe državne prvakinje, a to još niti jednom klubu u Živinicama nije pošlo za rukom.

Strpljivim i upornim radom uprave kluba, trenera i takmičara sve teškoće su postepeno savlađivane i ovaj sport sticao je sve više pristalica među mladima. Klub je osnovan avgusta 1985.godine, kao karate sekcija KK Jedinstvo Tuzla, a prvi trener je bio Lazar Nastić-tada takmičar Jedinstva. Naravno, nije se moglo ni naslutiti da će uspjesi stići tako brzo.Prva upisna grupa mladih karatista brojala je 120 članova. Treninzi su se održavali u sali sadašnje Prve osnovne škole. Pošto je nakon 3 mjeseca treniranja otkazano gostoprimstvo u ovoj školi, entuzijasti karatea sele se pod vedro nebo sportskog poligona Srednjoškolskog centra.

Nakon upornog rada uslijedili su prvi uspjesi na takmičenju u Tuzli, kada su karatisti iz Živinica bili ubjedljivo bolji od vršnjaka iz Tuzle i tada su osvojeni prvi karate pojasevi. Ubrzo nakon toga klub se osamostaljuje i djeluje pod nazivom Konjuh, uz veliku podršku firme za proizvodnju namještaja. U 1986. i 1987. godini Konjuh učestvuje na prvim turnirima i prvenstvima, sa zapaženim uspjesima. Prva medalja osvojena je na regionalnom prvenstvu 1987. godine osvajanjem prvog mjesta seniora u katama, ekipno, da bi isti tim iste godine na prvenstvu BiH u Bugojnu osvojio treće mjesto.

Prva zlatna medalja

Okosnicu ekipe tada su sačinjavali Hariz Muratović, Zinet Goletić i Admir Omerčić, koji su došli u Konjuh iz drugih klubova i već imali značajnije iskustvo u ovom sportu. U 1989.godini na prvenstvu BiH u katama kadeti Elvir Hodžić i Enes Mujabašić u borbama osvajaju bronzane medalje. Te godine tragično nestaje Lazar Nastić, prvi trener živiničkih karatista. Trenersku palicu preuzimaju Hariz Muratović, bivši član Bosne Sarajevo i pomoćni trener Zinet Goletić, raniji član Jedinstva. Prvu zlatnu medalju sa prvenstva BiH u Živinice je donio Admir Omerčić, kada je 1990. godine bio najbolji na juniorskom prvenstvu u borbama. Omerčić je iste godine na kupu Zaostrog, među učesnicima bivše Jugoslavije, osvojio treće mjeto. Karatist Konjuha Jasmin Gogić, na Prvoj ratnoj olimpijadi BiH 1992.godine u Tuzli osvaja treće mjesto u poluteškoj kategoriji.

Značajna prekretnica u radu KK Konjuh nastaje 1994. godine kada je za predsjednika Konjuha postavljen Ševal Bašić, načelnik živiničkog MUP-a, koji je dao veliki doprinos stvaranju uslova za rad karatista, pa ni uspjesi nisu izostali. Uz stručnu pomoć svojih saradnika, trenera i članova kluba, Konjuh je stigao da samog vrha-prvaka države, čime je bio otvoren put za učešće na evropskim takmičenjima. Po prvi puta od osnivanja organizovane su zajedničke priprme na izletištu Toplica, kako bi što spremniji stigli do državnog prvensta oktobra 1994.godine u Travniku. Na tom prvenstvu najbolji je bio Jasmin Gogoić, koji je pozvan u državnu reprezentciju u poluteškoj kategoriji. Decembra iste godine Gogić sa reprezentacijom BiH putuje u Maleziju na svjetski šampionat, gdje reprezentacija osvaja visoko 9.mjesto. Po povratku iz Malezije na turniru u Trbovlju Gogić osvaja zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji. Gogićevi rezultati doprinijeli su daljoj afirmaciji karate sporta u gradu i šire. Proglašen je za sportistu godine Živinica i Tuzlansko-podrinjskog kantona, a potom je bio na 3. mjestu među svim BiH sportistima, što je do sada najbolji plasman jednog sportiste iz Živinica.

Sve selekcije državni prvaci

Tokom 1995. godine karatisti Konjuha izvršili su pravu «žetvu» medalja, na domaćoj i međunarodnoj sceni. Marta mjeseca (25. i 26.) u BKC Živinice održava se državno prvenstvo u karateu, na kojem učestvuje 20 klubova i preko 300 karatista. Konjuh osvaja 8 medalja u borbama, od čega su dvije u ekipnoj konkurenciji, zlatna za žensku, a bronzana za mušku ekipu, čime je Konjuh bio najuspješniji na prvenstvu. Za žensku ekipu Konjuha koja je postala državni prvak i osvajač zlatne medalje nastupile su Željka Petrović, Gorica Iljkić i Sanela Suljić. Osim zlata u ekipnoj konkurenciji Sanela Suljić je u lakoj kategoriji, pojedinačno, takođe osvojila zlatnu medalju.

Aprila mjeseca iste godine u Živinicma se održavaju pripreme reprezentacije za evropsko prvenstvo u Helsinkiju, održanom maja mjeseca. U reprezentaciju su uvršteni Jasmin Gogić i Zinet Goletić. Jasmin Gogić je osvajanjem 4. mjesta postigo istorijski uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji (poluteška kategorija). Zinet Goletić je nastupio ekipno, svog protivnika ubjedljivo pobijedio 6:0, ali je reprezentacija meč izgubila ekipno, pa je time i za Goletića završeno prvenstvo. Juna 1995. godine Konjuh učestvuje na klupskom prvenstvu Evrope u Luksemburgu i osvaja 17. mjesto. Gogić i Goletić su u dresu BiH nastupili na svjetskom kupu u Frankfurtu, ali su izostali rezulati. Za postignute rezultate u 1995. godini Konjuh je bez konkurencije proglašen za sportsku ekipu godine opštine Živinice.

Naredna 1996. godina, Konjuhu je donijela novu žetvu medalja. Na državnom prvenstvu u Bihaću 23. i 24.aprila, seniori Konjuha postaju državni prvaci, drugo mjesto osvaja Bosna Sarajevo, slijede Mostar i Goražde. Boje Konjuha branili su Jasmin Gogić, Zinet Goletić, Eldar Goletić, Murat Suljkanović i Admir Omerčić. Na državnom prvenstvu za juniore 15. novembra iste godine ekipa Konjuha takođe osvaja prvo mjesto, što je potvrda da su Živiničani bez konkurencije u BiH. Trener reperzentcije Suad Čupina i generalni sekretar Dragoslav Dojčinović bili su oduševljeni nastupima naših ekipa u svim kategorijama.

Na kluposkom prvenstvu Evrope u Brazovu u Rumunjiji naša ekipa osvojila je 20. mjesto, u konkurenciji od blizu 40 klubova. Zbog velikih rezultata KK Konjuh pokreće svoj list, u kojem predstavlja rezultate svojih članova, ekipne uspjehe i druge zanimljivosti iz karate sporta.

Danas Karate klub Konjuh ne postiže tako blistave rezultate, ali svake godine sa raznih takmičenja stižu najsjanije medalje./Pripremio: Šefik Gadžo/

KK Konjuh 01Prvi trening KK KOnjuh avgusta 1985. godine

KK Konjuh 02Sa jednog treninga 1994. godine

KK Konjuh 03KK Konjuh sa trenerom Eldarom Goletićem

KK Konjuh 04Borba Gogića na Svjetskom prvenstvu karatista u Maleziji

KK Konjuh 05Državne šampionke KK Konjuh

KK Konjuh 06Juniori Konjuha sa stručnim rukovodstvom na državnom prvenstvu u Goraždu 1967.godine

KK Konjuh 07Državni prvaci i vicešampioni