35 godina postojanja i uspješnog rada

Kulturno umjetničko društvo Živinice iz Živinica ima dugu tradiciju postojanja i uspješnog rada, koja datira još iz davne 1946.godine, u okviru koje djeluju razne sekcije, kao folklorna, muzička, recitatorska i dramska. Svaka zemlja na svijetu ima svoj folklorni izraz, jer se kroz folkor ogleda istorija i tradicija te zemlje, pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez elemenata folklora.

Otuda je veliki značaj KUD Živinice na očuvanju tradicije svoje kulture kroz razne oblike ispoljavanja aktivnosti raznim folklornim sadržajima tokom dugog niza godina. Zahvaljujući tom dugom periodu od 1946. do 1970. godine kroz KUD su prošle mnoge poznate ličnosti muzike, folklora i drame, koje su i danas nosioci kulture grada i šire.

Od 1970. godine dramska sekcija prerasta u amatersko pozorište, kao i gradski hor, nakon čega dolazi do kratkog prekida u radu društva, kao posljedica smjene generacija. Već 1979.godine grupa živiničkih entuzijasta nastavlja rad folklorne, muzičke i recitatorske sekcije društva, u cilju njegovanja bosanske kulturne baštine i kulturnih znamenitosti našeg kraja.

 

Stalni porast članstva

U periodu od 1979. do 1992. godine KUD broji oko 150 članova u svim sekcijama i nastupalo je na svim manifestacijama općinskog i državnog značaja. Društvo je tada učestvovalo na mnogim državnim festivalima i smotrama folklora: Vogošća 82, Bijeljina 84, Jakovo 83 i drugim mjestima gdje su postizani značajni rezultati, o čemu svjedoče dodjeljena priznanja i nagrade. Taj period je karaktersitičan i po učešću na međunarodnim festivalima u njemačkim gradovima Ravensburgu i Weselingu.

Uprkos ratnim dešavanjima u BiH, KUD Živinice se ne gasi, već svoj rad nastavlja smanjenim intenzitetom, a poslije 1995.godine sllijedi nastavak uspješnog rada punim „jedrima“ i društvo danas broji oko 200 članova, razvrstanih u tri kategorije: A-gradski ansambl, B-školski ansambl i C-predškolski ansambl.

 

KUD Živinice redovan učesnik međunarodnih festivala

U svojoj bližoj prošlosti članovi KUD Živinice su učesnici manifestacija kulture, o čemu svjedoče zahvalnice za učešća općina Silivr i Selim Paša Istambul-Turska, kao i zahvalnice Kluba Bosanaca Boras Švedska, Luzy Francuska, Diseldorf Njemačka, Okučani Hrvatska i drugi.

Festivalii i smotre folklora u našoj državi Bosni i Hercegovini takođe nisu nepoznanica, tako da KUD učestvuje na Međunarodnom festivalu Bosanska Otoka 2002. i 2003.godine, Ajvatovici Bugojno 2002. do 2006.godine, potom Maglaj i Jelah 2006.godine, te Međunarodna smotra folklora Živinice, Imit Turska i Slovenija.

Tokom proteklih godina KUD Živinice je izgradio svoj duh, stil igre, držanja i harmoničnosti originalnih koreografija u širokom repertoaru igara iz BiH, sa Kosova, Čobanske igre, igre iz Slavonije, Linđo, Glamoč, Begovske igre, Šopske i Starogradske igre.

Danas KUD na repertoaru ima veliki broj koreografija igara svih naroda BiH, kao i susjednih zemalja.

 

Organizator domaćih i međunarodnih festivala

Aktivisti KUD Živinice su organiozovali više festivala, od kojih i šest međunarodnih: 4 za starije grupe i 2 za dječije grupe. Na ovim festivalima je učestvovao veliki broj društava iz Slovenije, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Bugarske, Turske, Makedonije, Švedske, Mađarske, kao i domaćih društava iz Bugojna, Doboja, Ugljevika, Lukavca, Sarajeva, Maglaja, Gradačca, Brčkog i Jelaha.

Na svih šest festivala učestvovalo je ukupno oko dvije hiljade učesnika i delegacija u našem gradu.Društvo je svojom pjesmom i igrom proputovali gotovo cijelom Evropom i dijelom Azije i to Francuskom, Bugarskom, Turskom, Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom…

U ovoj 2014.godini društvo je počelo aktivnosti oko obilježavanja 35 godina postojanja i uspješnog rada, odnosno obilježavanja obnove rada KUD-a, u periodu od 1975. do 2014.godine, od kada je društvo počelo ponovo raditi bez prekida u dvije sekcije: folklornoj i muzičkoj, koje do sada broje oko 200 članova svih uzrasta.

Povodom tog jubileja društvo je već organizovalo jedan koncert za stariju grupu decembra prošle, a za mlađu aprila tekuće godine. Centralna manifestacija na obilježavanju ovog značajnog jubileja organizovaće se oktobra ove godine, kao završna svečanost, u kojoj će učestvovati svi članovi KUD Živinice u proteklih 35 godina. Na centralnoj svečanosti nastupiće i prijatelji društva iz zemlje i inostranstva.

KUD Živinice zahvaljuje svim sponzorima za doprinos radu društva i trajanje dugo 35 godina, sa željom da to potraje još dugo, dugo!

Članovi uprave KUD Živinice: Sanel Razić, predsjednik Upravnog odbora i članovi Ibrahim Musić, Zuhdija Dorić, Enver Jagodić i Mirsad Taletović, Andrija Patuhović- predsjednik Skupštine KUD-a i Enver Šehović, direktor KUD Živinice.

Adresa: BKC Živinice
e-mail: kudzivinice@yahoo.com
GSM: Enver Šehović 00387 62 746-847
Sanel Razić 00387 61 180-201