rudnik

Danas je na području naše opštine organizovano više manifestacija u povodu obilježavanja 1.maja, Međunarodonog praznika rada. U jutarnjim satima, kako je to već decenijama postala tradicija, Duvački orkestar Konjuha je ulicama grada izveo budilnicu, kako bi dao znak da je došao još jedan veliki praznik rada! Potom su radnici Konjuha, Komunalnog  i Gradske pijace krenuli ulicama grada i produžili u Tuzlu, gdje će se pridružiti zakazanoj prvomajskoj manifestaciji protesta radnika povodm teškog stanja.

Kapelnik Konjuha Nail Hrustić je predvodio orkestar limenih instrumenata  ulicama grada do parka iza bivšeg hotela Konjuh, gdje je organizovano jutarnje druženje sa građanima uz kafu i roštilj.

“Lijepa je to tradicija u našem gradu, pogotovu ova neobična muzička čestitka, što rijetko gdje ima! U ovim teškim vremenima lijepo je odaslati našim građanima ovakvu poruku, da se prisjete starih dobrih vremena. Naš orkestar se podmlađuje, imamo podmladak i tim mladim ljudima iz osnovne škole ovo je bio prvi nastup i oni su oduševljeni, pa će još više zavoljeti muziciranje na limenim instrumnentima i to je znak da za budućnost ne treba da brinemo”, rekao nam je kapelnik  Hrustić.

RMU Đurđevik-prvomajska poruka rudara

U RMU Đurđevik Sindikalna organizacija je upriličilala okupljanje rudara i zaposlenika povodom 1.maja, a predsjednik Samir Butković je podsjetio  na istorijat praznika i velike žrtve koje su radnici Čikaga podnijeli 1886.godine, kada su se izborili za osmočasovno radno vrijeme.

Druženje radnika Đurđevika započelo je intoniranjem državne himne BiH i polaganjem cvijeća poginulim borcima-šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata, te odavanje počasti za žrtve koje su podnijeli. Sam program otvorio je pjesnik iz RMU Đurđevik Šaban Fejzić-Šobi svojom pjesmom Neugasli, objavljenu u najnovijoj knjizi Putnik.

Ne prljajte staze
krvlju natopljene;
gledaju vas sjene
putnika što žive:
u meni,
u bratu;
što slobodu datu
vama podariše/Š.Fejzić/

Predsjednik SO Samid Butković se osvrnuo u svom govoru na težak položaj radnika u BiH i potrebu promjene takvog odnosa. Umjestro da se otvraju nove fabrike i povećava broj zaposlenih zatvaraju se i ove postojeće fabrike:

“U BiH se dnevno gubi desetine radnih mjesta, postojeći zakoni o radu i zaštiti prava radnika se ne poštuju, a oni koji ih krše-nisu kažnjeni!Postojeći zakoni u BiH nisu usklađeni sa međunarodnim konvencijama i standardima, ili se ne primjenjuju! U entiteima egzistiraju različita zakonska rješenja, koja prate različito postupanje sudova i organa uprave, uz neefikasne i skupe postupke, te široko rasporstranjene zloupotrebe i nedostatke adekvatne pravne zaštite zaposlenika”, rekao je u svom govoru okupljenim ispred kapije RMU Đurđevik predsjednik SO Samid Butković.

On je ukazao na nesređenu regulativu u oblasti radničkih prava i potrebu njihovog usklađivanja sa međunarodnim propisima, u čemu posebno mjesto treba da ima država:

“U procesima koji bi trebali uslijediti značajnu ulogu ima država, koja se mora koristiti raspoloživim mehanizmima da obezbijedi i zaštiti prava zaposlenika. S druge strane, takođe je očita potreba za postojanjem  dobro organizovane sindikalne organizacije, koja bi morala djelovati puno energičnije sa ciljem borbe za zaštitu interesa i ostvarivanja prava zaposlenika. BiH u postratnom perodu nije imala ozbiljnu ekonomsku strategiju, a bez regrutovanja svih resursa u poboljšanju ekonomije stanje se neće bitnije promijeniti”.

Potom je predsjednik SO Butković uputio čestike povodom 1.maja rudarima i svim radnicima, podsjetivši da ovo što su jutros organizovali nisu nikakvi protesti već solidarnost sa obespravljenim radnicima u BiH, ali i druženje zaposlenika koje bi trebalo prerasti u tradiciju!/Š.Gadžo/
Na slici: Čestitka rudara Šefika Hasanovića na prvomajskom druženju u RMU Đurđevik

Vaš komentar na članak: