Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2016. godine na govornom prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije osvojio je Andrej Nikolaidis, za roman Mađarska rečenica.

Odluku je donio žiri 17. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis u sastavu Adisa Bašić, predsjednica, te članovi Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder, Pavle Goranović i Mile Stojić.

Nagradu je, na ceremoniji održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla, uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Prve godine ovog stoljeća razmišljali smo o tome, kako povezati pisce jednog govornog prostora, podijeljenog na četiri države i to na takav način da to bude korisno za književnost, za svakoga pisca, svakoga čovjeka, te da pri tome Bosna i Hercegovina i Tuzla postanu vlasnici najveće književne nagrade na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Kako napraviti nešto dobro za sve nas? Želja nam je bila da se ukaže najveće moguće poštovanje piscu i knjizi, romanu i njegovm autoru.

Pozvali smo pisce, kritičare, profesore književnosti i izdavače sa cijeloga prostora bivše Jugoslavije i, u ljeto 2001. godine, održali prve književne susrete Cum grano salis. Na tim susretima, osim predstavljanja knjiga pisaca sa cijele Regije, imali smo i okrugli sto na temu Nagrade za najbolji roman na govornom prostoru četiri pomenute države. Svi smo se složili da se radi o zajedničkom govornom prostoru i da je Meša Selimović jedan od najvećih pisaca tog istog prostora, te, pošto se radi o piscu iz Bosne i Hercegovine i Tuzle, da je najbolje da Nagrada nosi ime Meše Selimovića.

Na moj prijedlog Grad Tuzla osniva i susrete i Nagradu Meša Selimović, i već naredne, 2002. godine, održani su drugi književni susreti Cum grano salis i dodjeljana prva Nagrada Meša Selimović.

Sve ove godine mi ne dopuštamo da se zaboravi na godišnjicu rođenja niti jednoga velikoga pisca, niti Silvija Strahimira Kranjčevića, ni Maka Dizdara, ni Ivana Gorana Kovačića, ni Branka Ćopića, ni Ive Andrića, Ni Derviša Sušića, ni Meše Selimovića, Ćamila Sijarića i drugih. U dane književnih susreta u Tuzlu dolaze najpismeniji ljudi Balkana, na ovoj književnoj manifestaciji u prvom redu sjede veliki pisci”,rekao je Imamović.

Kako je ranije objavljeno u uži izbor za Nagradu Meša Selimović nominovani su bili romani:
•Daša Drndić: EEG, Fraktura, Zaprešić 2016.
•Ivica Đikić: Beara, Naklada Ljevak, Zagreb 2016.
•Damir Karakaš: Sjećanje šume, Sandorf, Zagreb 2016.
•Andrej Nikolaidis: Mađarska rečenica, Buybook, Sarajevo 2016.
•Damir Ovčina: Kad sam bio hodža, Buybook, Sarajevo 2016.

U muzičkom dijelu programa posjetioci su uživali u izvedbama muzičkog sastava Divanhana. Ranije, u podnevnim satima, u Međunarodnoj galeriji portreta, upriličeno je predstavljanje knjige „Konstantinović: Hronika“ autora Radivoja Cvetičanina. Promotori knjige bili su Mile Stojić i Slobodan Šnajder./Press Grad Tuzla/

Vaš komentar na članak: