Talenti: Armin Šarić-virtuoz na harmonici

Mladi Tuzlak Armin Šarić rođen je 2005. godine, a već sa tri godine je počeo iskazivati ljubav za muziku, tako je sa samo tri godine počeo pjevati i svirati harmoniku. Armin je sada učenik VIII razreda osnovne škole i V razred Osnovne muzičke škole Tuzla. U obje škole Armin je uzoran i vrijedan učenik, tako da rezultati ne izostaju. Pored toga Armin trenira fudbal u FK Proleter Tuzla.

Otkuda želja za muzikom i zašto baš harmonika?

” Moj tata je harmonikaš, gledajući tatu oduvijek sam želio da i ja sviram harmoniku i jednoga dana budem uspješan kao on. Sa tri godine sam dobio prvu harmoniku i od tada sviram, sa sedam godina sam dobio prvu veću harmoniku i od tada sam počeo ozbiljnije da se bavim time, sa devet godina sam upisao Osnovnu muzičku školu u Tuzli, odsjek harmonika, pod rukovodstvom prof. Tarika Šadića, a nakon njega kod profesora Miljana Vasića”.

Da li se sjećaš svog prvig nastupa?

“Naravno, moj prvi javni nastup je bio na godišnjem koncettu KUD Cerić Tuzla, gdje sam član orkestra i trećeg ansambla. U KUD sviram zajedno sa svojim tatom, koji je ujedno i moj uzor u muzici.”

Tvoja soba je prepuna diploma sa raznih takmičenja u harminici, što govori o tome koliko si ti već sada dobar harmonikaš, pa možeš li nama reći nešto više o tvojim nagradama?

“Moja prva nagrada koju sam osvojio je bila na takmičenju “Festival dani harmonike Ugljevik 2015″ gdje sam osvojio prvo mjesto, zatim Internacionalni festival harmonike 2015 Istočno Sarajevo ,2. nagrada, Internacionalni festival harmonike Akordeon art 2016- 2.mjesto, Dani harmonike Smederevo 2017- 1. mjesto, Dani harmonike Ugljevik 2017 -2. mjesto, Treći internacionalni festival primavera 2018- 2.mjesto, Ugljevik dani harmonike 2018.godine -3.mjesto, prva harmonika Festivala narodne muzike Ilidža 2018.-3.mjesto. Ovo je ujedno i moja najdraža nagrada”.

Tvoji planovi za budućnost, šta nakon osnovne škole?

“Moja želja je nakon osnovne škole upisati Srednju muzičku školu u Tuzli -instrumentalni odsjek, a nakon toga i Muzičku akademiju u Sarajevu”.

Nešto za kraj da poručiš svojima vršnjacima?

“Pratite svoje snove i svoje želje, trud i rad se na kraju uvijek isplati. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svojim roditeljima mami Melisi i tati Miralemu na ogromnoj podršci, posebnu zahvalnost dugujem svom prvom profesoru i tati Miralemu koji je bio i ostao moj prvi profesor harmonike, moj uzor. Čovjek koji je itekako jako zaslužan za sav moj dosadašnji uspjeh, jer mi mnogo pomaže oko pripremanja i vježbanja za takmičenja. Bez njegove pomoći sve bi bilo mnogo teže”.

Bila nam je čast upoznati dječaka koji je sa samo trinaest godina postao treća harmonika BiH, koji je osvojio mnogobrojne nagrade na takmičenjima harmonikaša. Dječak koji je velika nada muzičke scene. Arminu čestitamo na dosadašnjem uspjehu i želimo mu mnogo sreće i uspjeha u daljem radu. /Edita Belkić/