Da su Živinice od davnina rasadnik muzičkih talenata potvrđuje i primjer Benjamina Goletića, učenika VII razreda osnvone škole. Benjamin je, osim što odlično uči, još i dobar za klavirom, pa je kruna njegovog dosadašnjeg muziciranja prvi solistički koncert na klaviru, održan u BKC TK u Tuzli.

Benjamin kaže kako ima sreću da napreduje u klasi profesorice Slađane Dedić. On je IV razred Osnovne muzičke škole u Tuzli i ne smeta mu da uporedu sa redovnim školovanjem napreduje i u muzici.

“Na mom prvom solo koncertu u Tuzli izvodio sam djela klasika Baha, Šopena, Jozefa Hajdna i Jeličanina, tako da se to dopalo posjetiocima i mojim profesorima. Imao sam na svom koncertu goste Aidu Rešidbegović-violina, Asju Azabagić-klavir i Elvira Isabegovića-gitara i hvala im što su uljepšali moj nastup”, kaže mladi klavirista Benjamin Goletić.

Benjamin redovno učestvuje na međunarodnim takmičenjima i redovno osvaja nagrade. U Smederevu je nedavno dobio specijalnu nagradu na IV međunarodnom pijanističkom takmičenju- laureat u svojoj kategoriji sa maksimalnih 100 bodova, te je dobitnik diplome i pobjedničkog pehara, a tako je prošao i na takmičenju u Bečeju, takođe međunarodnom. Dug je spisak nagrada koje je dobio, a pomenućemo”samo” neke:

-specijalna nagrada na nedavno održanom prvom kantonalnom takmičenju u Tuzli,
– prva nagrada na federalnom takmičenju u Međugorju, 23.aprila,
– specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju u Smederevu 17.maja,
– dvije godine uzastopno bio je laureat u svojoj kategoriji na međunarodnom muzičkom takmičenju u Bečeju,
– prošle godine bio je laureat u svojoj kategoriji na muzičkom takmičenju Primavera; ove godine sa tog je takmičenja donio visoku prvu nagradu.

Benjamin  je učestvovao na koncertu nagrađenih učenika sa takmičenja u Smederevu koje je  2.juna održano  u Beogradu. Na tom koncertu  njemu je  dodijeljeno priznanje za perspektivnog mladog pijanistu. Na istom koncertu njegovoj profesorici Slađani Dedić  dodijeljeno je priznanje za izuzetna pedagoška postignuća.

Najavićemo ovom prilikom i da će Benjamin biti jedan od učesnika Ljetnje škole klavira Pučišće na Braču u avgustu ove godine kod istaknute profesorice Planinke Jurišić Atić. Pred ovim mladim umjetnikom još je mnogo učenja i nastupa, a sigurno je da će biti i nagrada, na koje nas je već navikao./Š.G./

Vaš komentar na članak: