BKC Živinice: Galerija uljepšana izložbom kaligrafskih radova

Danas je u BKC Živinice otvorena izložba kaligrafskih radova studentice Sabine Čaušević.Kaligrafija ili krasopis je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje.

Važnost kaligrafije u povijesti kulture je velika i svuda gdje je prepisivanje svetih tekstova imalo samo po sebi duhovnu vrijednost: primjerice u islamu, gdje je bismillah najčešći kaligrafski oblik. U kineskoj i japanskoj kulturi pisanja kaligrafija je i danas vrlo važna i inspirativna. Važnije od čitljivosti je postizanje savršene estetske uravnoteženosti i pokazivanje osjećaja.

U današnje vrijeme sve je manje lijepog rukopisa, jer smo se dali na pisanje već napisanih slova na kompjuterima, samo treba pisac da ih prepozna. Utoliko je važnost kaligrafskog načina predstavljanja ljepote pisane riječi još važnija.

Uvažena kaligrfkinja Sabina čaušević ima običaja kazati:

“Kaligrafija je kao i svaka druga umjetnos, posebna na svoj način. Neobična i često neshvatljiva, ali svi prepoznaju ljepotu napisanog na ovaj umjetnički način”.

Zanimljivo je istaći da je krajem marta 2016. godine Sabina osvojila nagradno putovanje u Istanbul. Tamo je ušla među 10 najboljih kaligrafa, što je veliki uspjeh, ali ne i njen posljednji domet.Njena dva kaligrafska rada ušli su u kategoriju pet najboljih kaligrafskih radova i izloženi su u turskom gradu Kayseri.

Današnje svečano otvaranje izložbe kaligrafskih radova uljepšale su svojim nastupom članice hora Nuru-l-islam.