Svi ljubitelji lijepe pisane riječi u ponedjeljak će se moći družiti s pjesnikinjom Naidom Mujkić.
Naida Mujkić rođena je 1984. godine u Doboju. Na književnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu 2006. godine dobila je prvu nagradu “Mak Dizdar”.

Učestvovala je na nekoliko internacionalnih književnih festivala kao što su: Pontes (Krk, Hrvatska), Faropis (Starigrad, Hrvatska), Istanbul international poetry and literature festival (Istanbul, Turska), 5. Gol Saatleri Şiir Akşamı (Istanbul, Turska), Bookstan (Sarajevo), 16 . Evenings International Sapanca (Sakarya, Turska), 34. Festival des migrations, des cultures et de la Citoyenneté (Luxembourg).

Također, izabrana je da predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (Tirana, Albanija, 2017). Svoje knjige predstavila je na Sajmu knjige u Beču, kao i u Literaturhausu u Grazu.

Boravila je u književnim rezidencijama kao pjesnikinja gost u Beču (MuseumsQuartier, 2016) i Skoplju (Absolute Modern, Goten, 2017).

Njene pjesme su se pojavile na različitim mjestima u svijetu, u književnim časopisima kao što su: Lichtungen (Graz), International Times (London), Asanatlar (Ankara), Gerçek Edebiyat (Ankara), Poezija (Zagreb), Izraz (Sarajevo), PoemCafeQuaterfly (Seoul), Razlika/Differanc (Tuzla), Balkanski književni glasnik (Beograd). Uvrštena je u antologije novije bh. poezije, kao i u antologije najmlađe generacije pjesnika i pjesnikinja Balkana. Na Filozofskom fakultetu u Zenici u zvanju više asistentice drži vježbe iz književnosti.

Autorica je slijedeći knjiga:
“Oscilacije”, Zoro, Sarajevo-Zagreb, 2008.
“Ljubavni šarti mogula”, Buybook, Sarajevo-Zagreb, 2015.
„Šafran“, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2016.
„Kad sam padala u travu“, Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 201
Vidimo se u Plavoj sali JU BKC Živinice.

Druženje će biti upriličeno 19. 2. 2018. godine u 17 sati u Plavoj Sali JU BKC Živinice. Dobro došli!

Vaš komentar na članak: