BKC: Izložba rudarskih novina 21.decembar

Gradska biblioteka Živinice, povodom Dana rudara, sutra, 21. decembra, upriličiti će Izložbu lista “21. decembar” . Izložba će biti otvorena od 9 do 17 sati.

List “21. decembar” je bio list Radne organizacije Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” u Đurđeviku. Tehničko uređenje: NIRO “Front Slobode”, štampa: “Dnevnik” Novi Sad. Naziv je dobio po Husinskoj buni, koja je počela 21. decembra 1920. godine, a koja je „najizrazitiji primjer borbe i vrenja onih koji su stoljećima bili eksploatisani“ („21. decembar“, 1978.)

List je izlazio svakog mjeseca i dijelio se besplatno članovima Radne organizacije Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” u Đurđeviku. Tiraž Lista je bio od 1500 do 2500 primjeraka.
Novinski savjet su činili:
– Predsjednik: Miloš Kablarević
– Članovi: Suljo Bejtić, Hasan Ćivić, Josip Fabić i Zumreta Modrić
– Redakcijski odbor: Suljo Bejtić, Hasan Ćivić, Franjo Tadić, Zlatko Jugović i Jusuf Malkić
– Odgovorni urednik: Suljo Bejtić
– Glavni urednik: Zlatko Jugović
– Tehnički urednik: Branimir Kalanj. (Podaci iz 1. broja Lista iz 1978.)
List se počeo izdavati 1978. godine. Gradska biblioteka Živinice posjeduje 5 izdanja Lista, od 1978. do 1982. godine.

U Listu su obrađene različite teme iz rudarskog života, od planova za proizvodnju uglja, izvještaja o radu za proteklu godinu pa do malih savjeta za rudare. Pored navedenih tema, u Listu su se mogle naći vijesti iz kulture i sporta, obavještenja o radu udruženja s područja općine Živinice, anegdote, vicevi i drugo./Amra R-Mujezinović/