Uoči večerašnjeg nastupa u Plavoj sali BKC Živinice Sevdah benda iz Holandije, općinski načelnik mr.Hasan Muratović upriličio je prijem za ovaj popularni bend, koji baštini bosanski melos. Sevdah bend osnovao je Živiničanin Sead Siočić, profesor muzike, koji više od dvije decenije živi u ovoj prijateljsko zemlji.

O Sevdah bendu Siočić je rekao:

“Rodila se ideja o stvaranju grupe koja će sevdah prenositi na holandsku publiku. Jedan od mojih horova Couleur Local iz Heterena je boravio u Bosni i Hercegovini. U tom horu je solista Petra Terpstra. Po povratku iz Bosne krenuli smo sa prvim projektima i prenošenjima sevdaha na holandsku publiku. Publika je
naše izvođenje prihvatila sa velikim entuzijazmom. To nam je dalo podstreka da stvaramo brojniju ekipu izvođača, tako da egzistiramo od 2012.godine”.

Općinski načelnik Muratović je prigodom prijema poželiuo dobrodošlicu predstavnicima popularnog benda:

“Saradnja BiH i Holandije ima dugu tradiciju i mnogi naši građani odabrali su da nastave živjeti u ovoj prijateljskoj zemlje, međutim, oni ne zaboravljaju ni svoju domovinu, a primjer tome je i naš Sead, koji kroz muziku nastoji povezati i zbližiti kulture dva naroda u ovim prijateljskim zemljama. Naša je želja da saradnju proširimo i na druge oblasti”.

U sastavu Sevdah-benda su Rene Beijk (klarinet), Franz Neudecker (gitara), Wim Lahey (violina), Antke Meintema (vokal), Petra Terpstra (solista) i Sead Siočič, harmonika, klavir i umjetnički rukovodilac. Ovaj bend je inicirao prikupoljanje humanitarne pomoći poplavljenim područjima u BiH, a tokom boravka u Tuzlankom kantonu uručiće nove donacije.

Večerašnji nastup u Živinicama počeo je sevdalinkom “Sinoć mi je ruža procvjetala” u izvođenju Petre Terpstra, koja je nagrađena aplauzima za uspjelu interpretaciju:

“Oduševljena sam prijemom u Živinicama i lijepo je dobiti aplauz od onih koji dobro poznaju šta je sevdalinka. Mi smo te emocije večeras imali priliku doživjeti”, rekla je solistica benda Petra.

U programu su još nastupili Gradski hor Živinice sa interpretacijama popularnih sevdalinki, kao i orkestar sazlija, koji su takođe naišli na veoma dobar prijem publike./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: