Večeras je u velikoj sali BKC održan Gala koncert Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka, pod dirigentskom upravom Zlatana Mirića. Koncert je počeo Buđenjem Anice Zrillić, a nastavio izvodbom Intermeca iz opere Cavalera Rusticana, te još dvadesetak orkestarskih kompozicija.

Kao solisti nastupili su Biljana Nedić, Aleksandra Radović,  Maria Stavropolus, Anica Zrilić, Saša Berendika, solo violina Anja Milutinović,  solista na usnoj harmonici Zlatan Mirić i solo truba Srđan Pažin.

Na večeri za pamćenje Gradski tamburaški orkestar uspješno je sa vokalnim solistima izveo kompozicije Madrugadas, Kad ja pođoh na Bembašu, U registraturi, Djevojko mala, mix muzika iz domaćih filmova Sjećaš li se Doli Bel, Ko to tamo peva i dr.

Gradski tamburški orkestar Banja Luka sinoć je imao takođe uspio nastup na Sarajevskoj zimi, a ovaj orkestar je svojim programskim aktivnostima dao doprinos popularizaciji tamburaške muzike kod nas. Po osvojenim festivalskim nagradama i mišljenjima stručne muzičke javnosti, orkestar se po osebujnosti i kvalitetu programa nalazi među najboljim tamburaškim orkestrima na prostorima bivše Jugoslavije, a u to se večeras uvjerila i publika u Živinicama, koja je u povodu 8.marta, Dana žena, dobila na poklon nastup banjalučkog orkestra.Pokrovitelj koncerta bio je općinski načelnik Asim Aljić.

Na kraju programa, uz velike aplauze prisutnih, pripadnice ljepšeg pola, solistice i učesnice u orkestru, nagrađene su  crvenim ružama povodom 8.marta./Š.G./

Vaš komentar na članak: