Sinoć je u Plavoj sali JU BKC Živinice, upriličena je promocija knjige “Građanin provincije” Suada Krajnovića. O knjizi su govorili Suad Krajnović i Elmir Krivalić.

Prema riječima autora, knjiga je romansirana biografija Hasana Kikića, u kojoj je naročito istaknuto njegovo antifašističko opredjeljenje.

“Obrađujući hronološki njegov biografski životni i književni put ka revolucionaru i borcu za ideale, pisac nam je pokušao iznijeti i niz zanimljivih, a dosad neobjavljenih, pojedinosti iz života našeg velikog književnika.Tim zrncima iz njegovog života želio je još više da nas približi vremenu i uslovima u kojima je književnik živio, kao i tome šta je u njegovoj ličnosti uticalo na takva životna opredjeljenja kako u literaturi, tako i u njegovim političkim shvatanjima.

Smatram da je djelo Građanin provincije tu svoju ulogu opravdalo i da je to još jedan doprinos u rasvjetljavanju Kikićevog životnog puta, jer on je po obrazovanju i djelu prevazišao sredinu koja ga je iznjedrila, ali tu svoju provinciju odakle je ponikao nikada nije, ni mogao, ni htio da iščupa iz svoga srca”, napisala je u recenziji prof. Emira Kavazović.

Vaš komentar na članak: