BKC: Svečano otvoren Festival srednjoškolskog teatra BiH

Tačno u podene danas je u velikoj sali BKC svečano otvoren Festival srednjoškolskog teatra BiH.Prvu predstavu izveli su živinički gimnazijalci “Hoće l’ neko kafu”, Adija Glavinića.

Predsatvi je prethodila ceremonija svečanog otvaranja,a čast da Festival proglasi otvorenim pripala je općinskom načelniku Živinica dr.Samiru Kamenjakoviću, koji je učesnicima poželio puno uspjeha tokom svih dana trajanja ove lijepe kulturne manifestacije.

Direktor BKC Elmir Krivalić je istakao značaj ove kulturne manifestacije, koja je okipla mlade stvaraoce iz cijele BiH:

“Tokom trajanja Festivala vidjet ćemo više od 200 mladih glumaca iz Banja Luke, Mostara, Zenice, Jajca, Tuzle i drugih BH gradova. Mladi će posredstvom pozorišnih predstava imati priliku razmijeniti iskustva i stečena znanja, tako da će im sigurno festivalski dani ostati u trajnijem sjećanju”.

Sead Đulić-predsjednik Centra za dramski odgoj iz Mostara, zadovoljan je uslovima za održavanje kulturne manifestacije mladih:

“Hvala Živinicama što su se prihvatile domaćinstva i što su obezbijeđeni svi uslovi za kvalitetno predstvaljanje stvaralaštva mladih. Ovakvi festivali su važni da se mladi ljudi druže i posvete konkretnim događajima, kao što je kulturno stvaralaštvo na “daskama koje život znače”. Znatiželja kakava je moguća na ovakvim predstavama sigurno je ono što će oni s radošću prihvatiti”.

Profesorica Samra Ramić -kulturna djelatnica grada, aktivan je učesnik festivalskih dana u Živinicama:

“Naša Mješovita srednja škola će se predstaviti dramom Kajat ćeš se sine, autorice Emine Bošnjaković-učenice Frizerske škole III f-1 razreda. Već je ovo djelo proglašeno najbojim na nedavnom festivalu u Konjicu, tako da očekujemo uspjeh i u našem gradu.Naša škola i Gimnazija su domaćini i organizatori u saradnji sa BKC i podrškom općine Živinice. Po tri odjeljenja redovno će dolaziti na predstave, ali vrata su otvorena svima koji vole kulturna dešavanja. Posjeta pozorišnim predstavama je konkretan vid ekdukacije mladih i mislim da će oni to iskoristiti svojim češćim posjetama”.

Općina Živinice je obezbijedila nagrade za najbolje predstave, koje će odrediti stručlni žiri, na čelu sa Kemalom Bašićem./Š.G./