BKC Živinice: Komedija MIR u okviru 2. Festivala premijera

U naredni četvrtak, 5.oktobra, nastavlja se 2.Festival premijera, pa će u BKC Živinice biti izvedena komedija MIR -autora Aristofana.

Dramatizaciju potpisuju: Kokan Mladenović i Goran Maričić
Mentorstvo i režija: Damir Altumbabić; Komentor: Sanela Babić
Asistenti: Emina Goletić i Irfan Kasumović

Koprodukcija: Teatar kabare Tuzla, Studentska scena Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli
Dizajn plakata: Faruk Usčuplić
Dizajn svjetla : Nermin Brković

Komedija Mir rađena po tekstu čuvenog komediografa Aristofana, a u adaptaciji tandema Kokan Mladenovic i Goran Maričić moderna je politička, crna komedija s elementima groteske, teatra apsurda, a koja govori o potrebi običnog malog čovjeka, Trofeja, za uspostavom mira.

Rat sve uništi, vojska sve odnese i više se ne može normalno živjeti. Sa svojim slugom Totusom na govnovalju odjaše na nebo kod bogova da traži mir ali bogova nema, otišli su na drugo mjesto. Zatiču samo Hermesa koji im prijeti Ratom i njenim slugom Grajom i kako će Rat sve da sravni sa zemljom i jedino im skrivena i zakopana boginja Mirka može pomoći, no da bi iskopali Mirku mora pomiriti i spojiti zaraćene strane…Donekle sve to uspije, ali Mirka za Mir traži da se Trigej njome oženi. Svadba koja je iz interesa prerasta u malograđansko slavlje koje ponovo izaziva sukobe medju zaracenim stranama. Mir nije moguć. Rat je opet tu…

Na trenutke urnebesno smiješno, na trenutke jezovito, ova osavremenjena politička komedija od gledalaca traži da se nakon predstave zapitaju da li uopšte postoji mir.

Igraju: Emrah Mujkanović, Marija Novaković, Adna Hasanić, Marko Mirković, Mirko Ilibašić, Hasiba H.Mehmedović, Faruk Usčuplić, Sadika Kahrimanović, Jasmina Ibrahimović, Emir Ibrahimović, Slaven Čalić, Husnija Čoralić.