BKC:Koncert u povodu Svjetskog dana muzike

Povodom Svjetskog dana muzike, 21.juna, večeras je u BKC održan koncert učenika Osnovne muzičke škole koja djeluje u sastavu Prve OŠ.Nastupili su učenici u klasi profesorice mr.Monike Tadić.

Ideja o Svjetskom danu muzike inicirana je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) održana 21. juna 1982. u Parizu.

U povodu Svjetskog dana muzike večeras je profesorica mr.Monika Tadić predstavila na koncertu svoje uspješne učenike muzičare, koji su pokazali šta zanaju, a vidjelo se da su mnogo naučili.To potvrđuju i veliki broj nagrada u posljednje tri godine, od kada je profesorica Monika počela raditi u OMŠ Živinice.

“Takmičili smo se u mnogim gradovima regije i uvijek su naši učenici osvajali značajne medalje, diplome, laureate i pehare.Naši klavijaturisti su pokazali velika znanja i uspjeh nije izostao. Primjera radi naša Ema Aljić ima samo 6 godina i učestvovala je na internacionalnom takmičenju Memorial Matusja Blum u Sarajevu i osvojila drugu nagradu, a to joj je bilo tek prvo takmicenje”.

Na sceni velike sale BKC smjenjivali su se za klavirom svi nagrađivani učenici, a potom su im dodjeljene diplome, medalje i pehari koje su osvajali širom regije./Š.G./