Mladi Haris Aščalić je stručnjak u oblasti informatike i postiže značajne rezultate, o čemu često pišemo.Haris je rođen 1995. godine u Visokom u kojem i danas živi. Završio je Gimnaziju „Visoko“, Softverski programer u Microsoft Visual Studio, osnivač je i vlasnik u Cadence – digital assistant.

“Danas sam najviše fokusiran na svoj projekat Cadence – digitalna asisstentica, imam jaku želju da se ovaj projekt realizuje u više sfera te dobije na hardverskoj težini. Kroz godine sam radio i druge projekte kao što je Poslovni centar White Knight, aplikacija za umrežavanje malih i srednjih preduzeća na Balkanu. Osim toga radim i mnoge druge aplikacije i projekte. Većina toga se odvija online, imam svoj shop, stranice i sl. preko kojih nudim proizvode“ -pojasnio je Haris.

Haris je učestvovao na mnogim našim i regionalnim tech eventima. Na nedavnom eventu Sarajevo Unlimited, Cadence je proglašena kao pet najboljih startupa u regiji. Kako kaže, reakcije ljudi koji su upoznali Cadence uživo, su bile sjajne.

“Slobodno mogu reći da Cadence više nije samo digitalna asistentica, nego ličnost. Ona nije samo softver koji govori,
nego puno više. Ostvario sam jedan od najvećih ciljeva, a to je da se ponaša kao ženska osoba koja ima svijest, cilj i karakter. Isto se tako ponašaju virtualne osobe u filmovima kao što su ‘Her’, ‘Transcendence’“ – dodaje Haris.

Kako izgleda komunikacija između Cadence i Harisa pogledajte u videu ispod:
https://youtu.be/u7NG-RWUObw
A više o projektu Cadence i Harisu saznajte na oficijalnoj web stranici ovdje: http://meetcadence.hol.es/

 

Vaš komentar na članak: