Poštovani roditelji, dragi učenici evo besplatnog savjeta za drugi upisni rok:

1.Na tržištu rada u Tuzlanskom kantonu nedostaje izolatera ovojnice objekta.
2.Građevinske firme u TK su istakle da im nedostaje radnika ove struke i da su zato spremne učenicima obezbijediti stipendije.
3.Energetska efikasnost u zgradarstvu je trend u svijetu i zato je za očekivati da će osobe koje završe ovo zanimanje moći naći zaposlenje u BiH i izvan granica BiH.

Bez obzira na sve to u Tuzli nema zainteresiranih učenika za zanimanje “Izolater ovojnice objekta”.

Građevinsko-geodetska škola u Tuzli je u saradnji sa Polybau školom iz Švicarske i Centrom za ekologiju i energiju za narednu školsku godinu ponudila novo zanimanje: Izolateri ovojnice objekta, koje bi po svemu trebalo proizvesti kadrove koji će se lako zaposliti. Do sada se nije prijavio ni jedan učenik!

Pored domaćih profesora u nastavu su trebali biti uključeni i profesori iz Švicarske. Za učenike je obezbijeđena edukacija u inostranstvu, a za određeni broj polaznika su obezbijeđene stipendija od građevinskih firmi. Način obuke je trebao biti prilagođen najsavremenijim evropskim trendovima – učenje orijentirano ka praksi. Sve ovo nije bilo dovoljno da bi se neko opredijelio za ovo zanimanje.

Stalno se žalimo da obrazovni sistem u BiH proizvodi kadrove za koje nemamo potrebe i koji se ne mogu zaposliti, ali situacija na terenu govori da smo se mi navikli na postojeći sistem i da bismo svi željeli da nam djeca budu šefovi, doktori ili direktori. /Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju/

Vaš komentar na članak: