Diplomski projekt Admira Selimovića-film “Mjesec”-na Festivalu u Beču

Naš sugrađanin Admir Selimović postigao je novi uspjeh: njegov diplomski projekat na Akademiji u Beču – film “Mjesec” je izabran da bude dio takmičarskog dijela “Ovaj Ljudski Svijet”, na filmskom festivalu “Međunarodna ljudska prava” u Beču, koji će se održati 30/11 do 10/12/2017.godine.

Ovaj mladi i ambiciozni Živiničanin nakon što je završio osnovnu školu u Živinicama, a srednju u Tuzli, odlazi u Beč, gdje mnogi mladi iz BiH pokušavaju naći svoj put do uspjeha, a on je u tome potpuno uspio.
Odmah po završetku studija arhitekture na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, dobio je poziciju istrazivačkog asistenta i time započeo svoj uspješni rad na doktorskoj disertaciji na prestižnom Federalnom tehničkom univerzitetu (ETH) u Cirihu, Fakultetu arhitekture, Institutu za tehnologije u arhitekturi, odjelu za Kompjuterski podrzan arhitektonski dizajn u kooperaciji sa Tehničkim univerzitetom u Beču, Fakultetom arhitekture, Institutom za arhitektonsku teoriju i filozofiju tehnologije i Univerzitetom u Atini, Fakultetom matematike.

”ETH Zürich je sedmo sveučilište u svijetu, a prvo u Evropi s 31 Nobelovom nagradom naučnicima koji su studirali na ovoj visokoj školi, te mi je zato posebno zadovoljstvo što je moj film “Mjesec” izabran da bude na pomenutom filmskom festivalu u Beču, govori nam uspješni mladi stručnjak Selimović, kojemu želimo da postane 32 Nobelovac ETH Zürich sveučilišta.

Admir je inače iz Bratunca, a u Živinice je došao 1992. godine sa roditeljima kao trogodišnji dječak. Osnovnu školu je završio u Živinicama, Gimnaziju Meša Selimović, matematičko-informatički smjer u Tuzli, a fakultet u Beču./Š.G./