Zajednički snimak u Gradskoj biblioteci

U nastojanju da kod djece na vrijeme razvije ljubav prema čitanju, Vrtić Braco i Seka organizovao je posjetu Gradskoj biblioteci u Živinicama. Većini njih ovo je bio prvi susret sa bibliotekom, a u razgovoru sa bibliotekarkama Nizamom Đug i Jasminom Šabanović djeca su upznala šta sve mogu naći u ovoj javnoj ustanovi.

Još od najranijeg uzrasta, djeca čitanjem, prvo bajki i slikovnica, a zatim i stripova te dječije literature, razvijaju intelekt i bogate rječnik. Nažalost, pojavom modernih tehnologija, sve manje se druže sa knjigom. Zato je nastojanje odgajateljica Vrtića Braco i Seka  da se djeca trude i pravilno usmjere da što više čitaju, a manje budu kraj interneta.

Da su mališani i najnižeg uzrasta upućena u moderne tehnologije moglo se i danas zapaziti u Gradskoj biblioteci, gdje su kazali bibliotekarkama šta sve imaju! Djeca su danas recitovala pjesmice o vjesnicima proljeća, pa smo se mogli uvjeriti da su, iako još mali, mnogo toga naučili.

Djeca u Vrtiću slušaju bajke i razne priče od vaspitača, a kada pođu u školu i nauče da čitaju, onda to sami rade. Treba nastojati da razvijemo svijest da se vratimo starim tokovima, da djeca što više čitaju, prije svega slikovnice, koje su trenutno za njihov uzrast, a potom i drugu literaturu, koja dolazi sa odrastanjem.

Na slici: Zajednički snimak u Gradskoj biblioteci

Vaš komentar na članak: