U Živinicama se danas dodjelom nagrada (20,15) završava 16.Festival srednjoskolskog teatra BiH, koji je trajao od 3.do 5.maja.Na Festivalu je učestvovalo 11 dramskih ostvarenja iz BH srednjih škola. Počelo je sa Vremenskim tunelom JU Gimnazije Živinice, a završava se večeras predstavom Sa one strane ulice u izvođenju Pozoriste mladih Banja Luka-DIS.

Prije Banjalučana nastupiće Mostarski teatar mladih -Maslinova grana.

Danas je program počeo u 12 sati nastupom JU Mješovita srednja škola Živinice, sa dramom Pušćanje žene, a potom od 14 sati su nastupili Travničani -Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, sa poznatom baladom iz naroda Smrt braće Morića.

Na slikovit način prikazali su pogibiju dvaju braće Morića, koja se desila 1757. godine, a potakla je poznatog književnika Jakšu Kušana da napiše dramu “Dva Morića dva Pašića”.

Prema izjavama učensika dramskih ostvarenja, članova žirija i posjetilaca Festival je opravdao očekivanja i želja je svih da ovakvi suseti mladih glumaca budu tradicionalo svake godine u našem gradu.Takvog je mišljenja i profesorica Alma Šahbegović:

“Festival je sigurno opravdao očekivanja i bilo je zanimljivo vidjeti različite pristupe i kreativnost mladih glumaca BH dramske scene. Mladi su dali sve od sebe da se potvrde kao talentovani glumci i svoje uloge donijeli su na najbolji način, što je publika znala nagraditi aplauzima”.

Jedna od učesnica u dramskim ostvarenjima je i Amina Nuhić:

“Ovo je za sve nas bio veliki događaj, da naš grad bude domaćin tako značajnog susreta i takmičenja mladih glumaca. Zadovoljna sam svojom ulogom, ali i dramskim ostvarenjima ostalih učesnika Festivala u Živinicama”.

Gimnazijalke Jasna Junuzović (Hasanaginica) i Irma Ćatović (Radojica), takođe pozitivnom ocjenom komentarišu svoje i nastupe ostalih učesnika:

“Sve predsatve su bile veoma dobro pripremljene, a i mi smo bez problema pokazali koliko znamo glumiti i kao tim smo djelovali kompaktno i uigrano na “daskama koje život znače”.Drago nam je što su Živinice bile domaćin, pa smo mogli vidjeti kako to druge škole rade, žiri je takođe bio na visini zadatka i njihovi savjeti će nam dobro doći u daljem radu”.

Osim živiničkih srednjoškolaca na 16.Festivalu srednjoškolskih teatara BiH učestvoali su mladi iz Kiseljaka, Uskoplja, Jajce, Sarajeva, Tuzle, Travnika, Mostara i Banje Luke./Š.G./

Vaš komentar na članak: