Dolazi najznačajniji muslimanski praznik Kurban Bajram

Kurban Bajram ili Hadži Bajram je najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.

Za ovaj praznik očevi i majke daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Bajram namaz se klanjanja od strane muških članova porodice (molitva čijim završetkom otpočinje kurbanski Bajram), nakon čega se odlazi na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima Islamske vjere.

Za Kurban-Bajram se žrtvuje najvredniji kurban koji porodica posjeduje. Simbolika kurbana temelji se na žrtvi i bogobojaznosti, a klanje kurbana prisutno je u svim svjetskim kulturama i civilizacijama. Muslimani za hadžijski Bajram žrtvuju kurban, pa se tako ovaj Bajram naziva Kurban Bajram. Svake godine za vrijeme hadža, u mjesecu zul-hidždžeu, vjernici kolju kurban, koji je najčešće ovan, te od njega trećinu dijele siromašnima, trećinu rodbini i komšijama, a trećinu ostavljaju za vlastite potrebe.

Tako svake godine, pred Kurban-Bajram, u gradove širom Bosne i Hercegovine i njihovu okolicu, pristižu kurbani, koje vjernici odabiru i na prvi dan Bajrama obavljaju obred klanja.

Neka je sretno: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN