Druga OŠ: Aktivnostima zaustaviti širenje hepatitisa A

Druga OŠ domaćin takmičenja iz tehničke kulture i informatike

Učenici JU Druga osnovna škola Živinice, odjeljenja 7-d u sklopu predmeta Građansko obrazovanje istražuju problem pojave hepatitisa A na području općine Živinice. Prema podacima dobivenim iz Zavoda za javno zdravst TK u 2013. godini, broj oboljelih na području TK je 111, od čega je u općini Živinice 94. U prva dva mjeseca ove godine broj oboljelih je 14 i svi su sa područja općine Živinice.

“Razlog istraživanja učenika je i drug u odjeljenju koji je u mjesecu septembru imao virus hepatitisa A. Ukupan broj učenika u JU Druga osnovna škola je 911, a 26 je već bolovalo hepatitis A. Iz navedenih razloga ovi učenici su pokrenuli niz aktivnosti. Tako su 17.marta u prostorijama škole održali predavanje za učenike, roditelje i građane na temu hepatitis A: uzroci i posljedice”, kaže na profesorica Aida Hodžić.

Učeničke aktivnosti u vezi sa navedenom problematikom pomažu i zaposleni JU Dom zdravlja Živinice. Predavanje o uzoricima i posljedicama hepatitisa A održali su dr Jasmin Fehrić i sanitarni ing. Aida Fehrić.

Doprinos u rješavanju nastalog problema dalo je i Vijeće roditelja škole, koji su pokrenuli akciju da se u učeničke tolete postave potrebni dozeri za tečni sapun, kako bi učenici mogli prati ruke prije jela i nakon odlaska u toalet.

Danas je firma Vegamix doo Živinice donirala školi 8 dozera za tečni sapun, tečni sapun i ubrus papir koji će biti postavljeni u učeničke toalete.

Profesorica Aida Hodžić je zadovoljna današnjom donacijom firme Vega-Mix i kaže kako će se  higijenski uslovi u Drugoj OŠ značajno popraviti:

“Brojni privredni subjekti kao i roditelji uključili su se u aktivnosti da se obezbijede higijenska sredstva za održavanje higijene ruku u školi, a sve s ciljem suzbijanja hepatitisa A. Učenici su izradili letke u kojima stoji kako preventivno djelovati na pojavu i širenje hepatitisa A. Letke su dijelili učenicima, roditeljima i građanima”.

Na dosadašnjim aktivnostima u Drugoj OŠ neće stati! Slijedaće aktivnost je predavanje za stanovnike naselja Ciljuge, u saradnji sa Udruženjem građana Rom Živinice i JZU Dom zdravlja Živinice.